Hírek

2008.11.10. 06:28

Gombafertőzéstől különlegesek a Stradivarik?

Egy svájci kutató, Francis Schwarze azt állítja, hogy szokatlan módszerrel sikerült rekonstruálnia a Stradivari hegedűk megismételhetetlen hangját. A trükk az volt, hogy egy olyan gombával kezelte a hangszer fáját, ami egyébként is előfordul a juharfákon.

F. E.

Francis Schwarze, a zürichi anyagkutató intézetben készített másolatot egy 1698-as Stradivari hegedűről. A hangszer készítéséhez használt juharfát pedig ugyanazzal a nyeles agancsgombával kezelte, amely normálisan is előfordul a fa kérgén. Ekkor a hegedű hangja nagyon hasonlóvá vált az eredeti Staradivariéhoz. A magyarázat az lehet, hogy a gomba kis mélyedéseket alakít ki a fa felszínén, ezzel csökkentve az anyag sűrűségét, ami javíthatja a hegedű hangját. A gombával kezelt stradivari-másolatot a bázeli innovációs fórumon is kiállították. Egy hegedűkészítő úgy nyilatkozott róla, hogy a gombás beavatkozás hallható különbséget okozott a hegedű hangjában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva