Hírek

2008.11.19. 06:55

Gyerek vagy karrier: választani kell?

Nehezebben építhetnek karriert, kevesebbet keresnek, és csak akkor érvényesülhetnek, ha szépek – ezt gondolják a magyarok a nők munkaerő-piaci esélyeiről egy friss felmérés szerint. Többnyire igazuk van.

Németh Márk

„Mikor tervez gyereket szülni?” – általában ez az egyik első kérdés, amely elhangzik egy állásinterjún, ha húszas-harmincas nő a jelentkező. Gyakran a kérdéshez azt is hozzáteszik, hogy „csak teljes értékű munkaerőt kívánunk alkalmazni, akire hosszabb távon számíthatunk”. Egy közelmúltban végzett mélyinterjús kutatásban részt vett hölgyek számoltak be hasonló tapasztalataikról. Példájuk jól mutatja, hogy ma Magyarországon sokkal nehezebb nőként elhelyezkedni a munkaerőpiacon, főleg akkor, ha szülne az illető, vagy már van gyereke.

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A férfiak közel negyven százalékát kifejezetten zavarná, ha a munkahelyén egy női főnöktől kapna utasításokat - FOTÓ: AFP
[/caption]A munka világában meglévő, a nőket érintő hátrányos megkülönböztetést a magyar társadalom is érzékeli – derül ki egy másik, kedden bemutatott kutatásból. A Humán Rent Európa Csoport és a Tárki által végzett reprezentatív felmérés szerint a válaszadók több mint fele, ezen belül a nők több mint hatvan százaléka úgy gondolja, hogy sokkal nehezebb karriert csinálniuk a gyengébbik nem képviselőinek. A kutatás vizsgálta az anyaság és a munkaerő-piaci érvényesülés összeegyeztethetőségének problémáját is. A válaszadók csupán alig több mint harmada gondolta úgy, hogy különösebb gond nélkül lehet karriert építeni, miközben odaadó anya is az ember. Több mint felük azonban úgy értékelte, hogy valamelyik téren mindenképp áldozatot kell hozni. Azaz véleményük szerint a munka mindenképpen a gyereknevelés rovására megy, vagy fordítva. Sőt, tízből egyen úgy vélték, hogy egyáltalán nem egyeztethető össze a két dolog, tehát mindenképpen választania kell a nőknek, hogy gyereket szeretnének, vagy sikeres munkahelyi pályafutást.

Iskolai végzettség szerinti kereset nemenként (Ft/hó/fő)*

Általános 8 osztály férfi: 113 ezer, nő: 98 ezer

Szakmunkás: férfi: 124 ezer nő: 100 ezer

Gimnázium: férfi: 177 ezer, nő: 148 ezer

Egyetem férfi: 421 ezer, nő: 324 ezer

* ezer forintra kerekítve, bruttó

Forrás: ÁFSZ

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar társadalom még mindig erős előítéletekkel viseltetik a női dolgozókkal szemben, különösen, ha vezetői pozíciót töltenek be. A megkérdezett férfiak közel negyven százalékát kifejezetten zavarná, ha a munkahelyén egy női főnöktől kapna utasításokat. Érdekesség, hogy minden tizedik nőnek szintén derogálna, ha a főnöke is a gyengébbik nem képviselője lenne.

Mégis felmerülhet a kérdés, hogy az előítéletek ellenére hogyan csinálhat karriert egy nő? Hát a magyarok szerint legfőképpen úgy, ha szép az illető. A megkérdezettek 63 százaléka szerint ugyanis a nők karrierjében nagy, vagy kizárólagos szerepe van a megjelenésüknek. A statisztikák is azt támasztják alá, hogy a nőknek nehezebb boldogulniuk a munkaerőpiacon: a munkanélküliség aránya náluk jóval magasabb, mint a férfiaknál (7,6 százalék 7,1 százalékkal szemben 2007-ben), a foglalkoztatottak aránya pedig alacsonyabb, 51 százalék, míg a férfiaknál 64,7 százalék.

Németh Márk Iskolai végzettség szerinti kereset nemenként (Ft/hó/fő)* Általános 8 osztály férfi: 113 ezer, nő: 98 ezer

Szakmunkás: férfi: 124 ezer nő: 100 ezer

Gimnázium: férfi: 177 ezer, nő: 148 ezer

Egyetem férfi: 421 ezer, nő: 324 ezer

* ezer forintra kerekítve, bruttó

Forrás: ÁFSZ A férfiak közel negyven százalékát kifejezetten zavarná, ha a munkahelyén egy női főnöktől kapna utasításokat - FOTÓ: AFP Nők a munka világában -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva