Hírek

2008.11.18. 12:48

Gyorssegély szociális intézményeknek

A kormány a gazdasági válság idején sem hagyja magára a rászorulókat. A szociális és munkaügyi minisztérium három olyan pályázatot hirdetett meg, ami ellensúlyozza a válságnak a szociális intézményekre gyakorolt negatív hatásait – mondta Korózs Lajos szakállamtitkár keddi sajtótájékoztatóján.

Boda V.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] 577 millió forint normatív kiegészítő támogatást ad a tárca azon idősotthonok fenntartóinak, amelyekben idén január 1. és március 31. között volt üres férőhely. FOTÓ: BANCZIK RÓBERT
[/caption]A pályázatokra – amelyek benyújtási határideje hétfőn járt le – összesen 1,6 milliárd forintot szánt a tárca. Ebből 500 millió forint az a kiegészítő támogatási keret, amire fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybetegeknek nappali, illetve bentlakásos ellátást nyújtó intézmények civil fenntartói pályázhattak. A cél a folyamatos és biztonságos működés elősegítése volt.

További 500 millió forintos keretre pályázhattak egyszeri kiegészítő támogatásért nappali és egyes szociális szakosított ellátást nyújtó intézmények. A támogatást három területre fordíthatják a nyertesek. A nem várt, működést veszélyeztető helyzetek kezelésére 200 millió forint áll rendelkezésre, s egy-egy pályázó maximum 10 millió forintot igényelhetett. Halaszthatatlan felújítási munkálatokra 150 millió forint a keret, egyenként maximum 15 millió lehetett az igény. A tartós ápolást-gondozást végző intézmények gyógyászati segédeszközök beszerzésére pályázhattak egy 150 milliós keretre, szintén 15 milliós összeghatárral.

Ezen felül 577 millió forint normatív kiegészítő támogatást ad a tárca azon idősotthonok fenntartóinak, amelyekben idén január 1. és március 31. között volt üres férőhely.

Önerőre nem volt szükség. Korózs azt mondta: a pályázatokat december első napjaiban elbírálják, így a rászoruló intézmények még idén megkapják a szükséges összegeket. A bírálóbizottságok javaslatai alapján a szociális és munkaügyi miniszter dönt a támogatások odaítéléséről. Azt egyelőre nem tudni, hogy hány szervezet pályázott, de Korózs szerint mind az 1,6 milliárd forint gazdára fog találni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva