Hírek

2008.11.10. 14:31

Gyurcsány a pártokkal egyeztet a magyar-szlovák viszonyról

Az elmérgesedett magyar-szlovák viszonyról egyeztet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamenti pártokkal hétfőn délután.

Ambrus V.

A kormányfő napirend előtti felszólalásában jelentette be: közös cselekvést kezdeményez a megromlott magyar-szlovák viszonyt illetően. A miniszterelnök azt vitatná meg a parlamenti pártok elnökeivel, hogy együtt beszéljék meg: mit kell tenni, hogy a két ország viszonyában ne a szélsőségesek diktáljanak. Gyurcsány felszólalásában hozzátette: Magyarország tiszteletben tartja Szlovákiát, a magyar parlamenti pártok tisztelik a szlovákokat és a szlovák nemzetet, ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy vezető szlovák politikusok a magyarokat ócsárolják, vagy ha Magyarországon bármely nemzet zászlóját égetik.

Gyurcsány szavaira reagálva a pártok jelezték, részt vesznek a megbeszélésen. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor emlékeztetett, pártja politikai nyilatkozatot kezdeményez a magyar-szlovák viszonyról. A két ország viszonyának aktuális kérdéseihez a többi párt is hozzáfűzött néhány gondolatot. A szabaddemokrata Fodor Gábor szerint, amit a Jobbik és a Magyar Gárda csinál, árt a szlovákiai magyaroknak. A KDNP részéről Semjén Zsolt arra kérte Gyurcsány Ferencet a magyar-szlovák ügyben, tegyen lépéseket európai szocialista fórumokon. Boross Péter, aki az MDF nevében szólalt fel, azt mondta, nem valók a magyar közéletbe azok az erők, amelyek kárt okoznak a szlovákiai magyaroknak, a szocialista Lendvai Ildikó pedig azt emelte ki, a magyarok és a szlovákok többsége békepárti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva