Hírek

2008.11.28. 13:49

Hawking nyugdíjasként is tovább kutat

Kanadában kutatja tovább a világegyetem keletkezésének titkait Stephen Hawking brit asztrofizikus, az egyik legismertebb kortárs tudós, akit jövőre nyugdíjba küld a Cambridge Egyetem.

BAMA

Stephen Hawking jelenleg a Cambridge Egyetem matematika tanszékének a Lucas-professzora, de hamarosan nyugdíjba kell vonulnia, mert januárban 67 éves lesz, és így eléri az állás betöltésének felső korhatárát. A világhírű fizikusnak nem kell abbahagynia a munkát, a kanadai Waterlooban működő Perimeter elméleti fizikai kutatóintézet (PI) ugyanis lecsapott rá. Felajánlották neki a kiemelt kutatások tanszékének vezetését, amit Hawking el is fogadott, és 2009 nyarán elkezdi a munkát.

"A PI kutatásainak kettős középpontjában a kvantumelmélet és a gravitáció áll. Ez a két téma nagyon fontos nekem, mert vizsgálatuk elvezethet az univerzum keletkezésének megértéséhez" - közölte Stephen Hawking az intézet honlapján.

Hawking alig 20 évesen szerzett doktori fokozatot a Cambridge Egyetemen. Harmincéves korában súlyos betegséget (amiotrófiás laterális szklerózis) állapítottak meg nála, amely a mozgató idegpályák megállíthatatlan elsorvadásához vezet. Ma már csak az ujjait tudja mozgatni és egy számítógép segítségével kommunikál. A speciális billentyűzettel bevitt szöveget egy beszédszintetizátor alakítja hangos beszéddé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva