Hírek

2008.11.24. 16:17

Húszéves a magyar Beatles

Húsz éve mutatták be először a Mindhalálig Beatles című darabot, s bár ma már nem játsszák, a benne hallható dalokkal még mindig koncerteznek a színészek. Mikó István szerint a mű túlélte önmagát.

BAMA

– Emlékszik még, hogyan kezdődött a Mindhalálig Beatles története?

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Húsz éve mutatták be először a Mindhalálig Beatles című darabot Mikó Istvánnal, aki később az Indul a bakterházban is emlékezeteset alakított.
[/caption]

– Persze. Forgács Péter kollégám fejéből pattant ki az ötlet. Tudta, hogy néhányan zenélgetünk a Thália Színházban, s egyszer csak előállt azzal, hogy mi lenne, ha egy színpadi játék keretében élőben előadnánk a Beatles dalait. Amikor ezt elmondtuk Kazimir Károlynak, ő csak annyit felelt: „csináljátok prutyikáim”! Ezután Munkácsi Miklós megírta a darabot, ami egy olyan zenekarról szólt, akik hosszú idő után egy érettségi találkozóra jönnek össze, s miközben felelevenítik emlékeiket, eljátszanak néhány dalt a Beatles repertoárjából. Amikor Koltay Gábor vállalta a rendezést, még nem gondoltuk volna, hogy a közönség szeretete és a közös élmények ilyen sokáig együtt tartanak minket.

– Igaz, hogy némely előadás örömzenélésbe torkollott?

– Valóban, nem egyszer előfordult, hogy a darab végén a közönség feljött a színpadra és együtt táncolt és mulatott velünk. Többek között ezért is kellett új számokat megtanulnunk: hogy ne csak azokat a nótákat adjuk elő, amelyek az előadásban szerepelnek.

– Így jött a gondolat, hogy külön is koncertezzenek?

– Ezt a nézők kényszerítették ki. Sokan ugyanis úgy gondolták, hogy egy létező zenekar vagyunk. Mi voltunk a legjobban meglepve, amikor először hívtak fellépni. Mivel magát a darabot már nem játsszuk, de havonta egy-két alkalommal még mindig muzsikálunk, elmondhatjuk, hogy a Mindhalálig Beatles egy olyan mű, ami túlélte önmagát.

– A húszéves jubileumot december 30-án a Syma rendezvénycsarnokban tartják. Ott mi lesz? A darabból is előadnak részleteket, vagy csak zenélnek?

– A színházi előadáshoz sok minden kellene: díszlet, rendező, a többi színész... Ez tehát nem megy. Viszont volt nekünk egy kísérletünk Beatles forever címmel, amikor az egyes dalokat a gombafejűek életéről szóló visszaemlékezésekkel, rövid, pár perces dramatizált szösszenetekkel kötöttük össze. A mostani koncerten arra teszünk kísérletet, hogy ezt felelevenítsük.

– Ön egyszer azt nyilatkozta, hogy az önök zenekara nem próbál, csak játszik. Mi lesz, ha valaki hibázik?

– Mi nem zenészek vagyunk, hanem színészek, akik tudnak muzsikálni. Ha elrontunk valamit, felvállaljuk. Sőt: még mi mutogatunk a vétkesre, hogy ő volt az...

Tanulmányai: Színház- és Filmművészeti Főiskola (1977).

Pályája: A Kaláka együttes alapítója (1969-1973), a Thália Színház tagja (1975),

az Arizona Színház igazgatója (1991-1993), a soproni Petőfi Színház igazgatója

(1994-2002), a kisvárdai Várszínház egyik alapítója.

Elismerései: Jászai Mari-díj (1985), a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje (1994). Mikó istván Húsz éve mutatták be először a Mindhalálig Beatles című darabot Mikó Istvánnal, aki később az Indul a bakterházban is emlékezeteset alakított. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva