Hírek

2008.11.06. 18:15

Ismert arcok Obama mellé

Amerika sorsfordulót él át, és alig akar kijózanodni az eufóriából. Sokam még most sem hiszik el, hogy valósággá vált. Fekete elnöke lesz az Egyesült Államoknak.

Farkas Károly - Újvári Miklós, Washington

Hetvenöt nap: ennyi ideje marad a frissen megválasztott Barack Obamának, hogy a Fehér Házból akkor végleg kiköltöző George Bush után maradt káoszt átvegye. Van mit eltakarítani az előző elnök után: a már közhelyként emlegetett két háború és pénzügyi válság mellett az új elnök első és legfontosabb feladata az lesz, hogy helyreállítsa a bizalmat a választókban az ország vezetése iránt és megnyugtassa az ország katonai szövetségeseit.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Ilyen történelmi napon lehetetlen címlaphoz jutni.
[/caption]

Az USA 44. elnöke egyetlen pillanatra sem vesztegette az idejét: a köztudatban máris olyan várható kormánytagok nevei keringenek, amelyeket nem csak az Egyesült Államokban, hanem világszerte is tisztelettel emlegetnek.

Erre a célra utal Emanuel Rahm felkérése is a Fehér Ház kabinetfőnöki posztjára. Rahm, aki már Bill Clinton tanácsadója volt, tapasztalt politikus, ezenkívül Izrael-barát hírében áll, ami megkönnyebbült hangokat váltott ki Tel-Avivban, ott ugyanis némi gyanakvással tekintenek az új adminisztrációra. Erre utal, hogy Izrael Grúzia mellett az egyetlen ország a világon, ahol John McCain népszerűbb, mint Barack Obama.

Palin és McCain stábja már egymást hibáztatja

A katasztrófális vereséget szenvedett republikánusok már a választás másnapján egymást hibáztatták. McCain stábjának névtelenséget kérő tagjai a Fox News hírtelevíziónak nyilatkozva elmondták: Sarah Palin alelnökké választása katasztrófális hiba volt. „Komoly problémákkal néztünk szembe az alapműveltség terén: Palin azt hitte például, hogy Afrika egy ország, nem pedig kontinens.”

A kormánytagok közül a súlyos gazdasági válság miatt talán a legjobban várt név a pénzügyminiszteré: erre a posztra a legjobb eséllyel Timothy Geithner, a jegybank szerepét betöltő Fed jelenlegi, és Paul Volcker korábbi elnöke pályázhat.

A külügyet valószínűleg John Kerry szenátor, korábbi demokrata elnökjelölt, vagy Richard Holbrooke, korábbi ENSZ-főtárgyaló veheti át. Holbrooke, a boszniai háborút lezáró daytoni békeszerződést hozta tető alá és akinek felesége, a magyar származású Kati Marton.

A védelmi minisztérium élére a jelenlegi tárcavezető Robert Gatesen kívül számba jöhet még Colin Powell, a Bush-adminisztráció első külügyminisztere is, aki a választás előtt nyíltan támogatta Obamát, de esélyes Wesley Clark tábornok, a koszovói háború hőse is. Az ENSZ nagyköveti posztra Caroline Kennedy, a meggyilkolt elnök lányát, míg a környezetvédelmi hatóság élére Robert Kennedyt, a volt elnök unokaöccsét valószínűsítik a szakértők.

Történelmi nap lapok nélkül

„Hülyéskedsz?” – kérdezi a washingtoni újságárus. „Komolyan kérdezed?” – néz rám a kávézó felszolgálója. „Ugyan” – mondják a boltban. A reggeli újságok reggel hétre mind egy szálig elfogytak. Ilyen történelmi napon lehetetlen címlaphoz jutni.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Sok lap egyszerűen a győztes vezetéknevét használta főcímnek, alatta pedig a legtöbben a történelmi fordulatról írtak.
[/caption]

Végül egy benzinkútnál meglátok egy Washington Postot, rajta kis cetli: „$30?” Legyen, hatezer forintért veszek egy lapot, rajta a főcím: „Obama történelmet írt”.

A választás utáni reggel kába, eufória utáni állapotban érte az éjjel ünneplőket. „Történelmi nap a mai, nem? – kérdezik az autókölcsönzőben. „Obama, Obama” – pihegi egy még mámoros fekete lány a reggelizőben. „Még mindig nem hiszem el” – mondja egy úr a liftben. Amerika új korszakra ébredt.

Sok lap egyszerűen a győztes vezetéknevét használta főcímnek, alatta pedig a legtöbben a történelmi fordulatról írtak. „A meggyőző győzelemmel leomlottak a faji korlátok (The New York Times), Az Egyesült Államok döntő fölénnyel választotta meg első fekete elnökét” (Washington Post), „A Grant Parkban összegyűlt óriási tömeg előtt Barack Obama megválasztott elnök bejelentette: Eljött a változás Amerikában” (Chicago Tribune).

A kommentárok közül a legtalálóbban talán a The New York Times fogalmaz: „És így történt, hogy november negyedikén, New York-i idő szerint este 11 órakor befejeződött az amerikai polgárháború, és egy fekete férfi, Barack Hussein Obama elég elektori szavazatott szerzett ahhoz, hogy az Egyesült Államok elnöke egyen”.

Ahmadinezsád is gratulált Obamának

„Gratulálok Önnek, hogy sikerült megszereznie a szavazatok többségét” – idézte az IRNA iráni hírügynökség Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök Barack Obamának címzett gratulációját. Az Egyesült Államok és Irán között mintegy harminc éve nincsenek diplomáciai kapcsolatok, melyek akkor szakadtak meg, amikor Teheránban tüntetők amerikai diplomatákat ejtettek túszul. George Bush leköszönő amerikai elnök 2002-ben kijelentette: Irán a „gonosz tengelyéhez tartozik”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva