Hírek

2008.11.28. 17:18

Ismét az utakra vonultak az állattartók

Újra az utakra vonultak pénteken az állattartók, a multinacionális áruházláncok kereskedelmi politikája elleni tiltkozásul.

M. S.

A Tesco gyáli, illetve a Panny Market alsónémedi logisztikai központja elé szervezett demonstráció eredetileg félpályás útlezárás lett volna, ám végül mindkét helyen – igaz, rövid időre – teljesen lezárták az utat. Az egyik helyszínen lánccal, a másikon az úttesten keresztbe álló autókkal zárták el a telepeket.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese szerint az állattartók azt kifogásolják, hogy az üzletláncok továbbra sem hagytak fel „törvénytelen, illetve a törvényben nem szabályozott árletörő politikájukkal." Lapinformációk szerint a gazdákat a leginkább az háborítja fel, hogy a láncok a gazdasági válság miatti nehézségeik miatt egy-három százalékos árengedményeket követelnek a feldolgozóktól és rajtuk keresztül a csőd szélén egyensúlyozó termelőktől.

Múlt pénteken ugyanezen a két helyszínen tiltakoztak a gazdák. Azóta azonban az állattartók szervezeteihez csatlakozott a Magyar Pékszövetség és a Szlovák Tejtermelők Szövetsége is, továbbá a Magyar Húsiparosok Szövetsége és a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége is jelezte, hogy egyetért a demonstráció céljaival. Szerdára az agrártárca háromoldalú tárgyalást kezdeményezett a beszállítók és a kereskedők képviselőivel; sajtóhírek szerint a minisztérium egy új etikai kódex megkötését fogja javasolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva