Hírek

2008.11.10. 06:16

Ismét drágul a földgáz

Újabb, akár tíz-tizenöt százalékos gázáremelésre kell januártól a háztartásoknak felkészülniük. Sovány vigasz, de áprilistól már lefelé tarthatnak a tarifák.

Molnár Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Hiába kapja Magyarország olcsóbban az importgázt, a lakossági tarifa a télen még nem lesz kevesebb
[/caption]Akár tíz-tizenöt százalékkal is emelkedhet a lakossági vezetékes földgáz ára januártól. Sajtóértesülések szerint ekkora drágításra fog ugyanis javaslatot tenni a Magyar Energiahivatal, igaz, a kormány – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – még tompíthat a mértéken. A hivatal gőzerővel dolgozik az előterjesztésen, ahhoz ugyanis, hogy a gáz ára január elsejével emelkedhessen, legkésőbb december elsejéig a kormánynak ki kell hirdetnie az új tarifákat. Sőt, a határidő még ennél is szűkebb, hiszen még a kormánynak is meg kell tárgyalnia az energiahivatal javaslatát; gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy az előterjesztésnek a jövő héten el kell készülnie.

A háztartásoknak értékesített gáz annak ellenére drágulni fog januártól, hogy az importgáz ára eközben már csökkenni fog. A magyar gázigény zömét fedező Gazprom orosz energiaóriás januártól ugyanis már „csak” 520 dollárért fogja adni hazánknak a gáz köbméterét, szemben a jelenlegi 534 dollárral. Hogy ez az árcsökkenés mégsem gyűrűzik be a háztartási gáz árába, annak egyszerű az oka: a fűtőanyag tarifáját az energiahivatal egy rögzített képlet alapján határozza meg, amely kilenc hónapos késleltetéssel a kőolaj árához köti a gázárat. Hiába válik tehát olcsóbbá az importgáz, a lakossági gáz árába ez közvetlenül nem gyűrűzik át.
Közvetve ugyanakkor van összefüggés, ugyanis az importgáz ára is a kőolaj árához van kötve. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a lakossági gáz ára némi késéssel követi az importgázét. Ez viszont derűlátásra ad okot (hiszen az olaj ára a nyár közepe óta folyamatosan esik); és valóban: a szakértők szerint áprilistól már lefelé tarthat a lakossági tarifa. Hogy pontosan mennyivel csökkenhet a lakossági gázár, legfeljebb

A lakossági gázár alakulása* (Ft/m3)

2004. január 58,23

2005. január 65,51

2006. január 74,59

2007. január 101,25

2008. január 106,55

2008. április 112,72

2008. július 124,04

2008. október 132,26

* támogatás nélkül, áfával

Forrás: Magyar Energiahivatal

találgatások tárgya lehet. Arra a szakértők szerint mindenesetre jó az esély, hogy az importgáz ára a második negyedévben 480 dollárra, a jövő év végére pedig 450 dollárra mérséklődik. Ez alapján pedig egy akár tizenöt százalékos háztartási ármérséklés is realisztikusnak tűnhet.

Nagy kérdés persze, hogy miként alakul a dollár-forint árfolyam a következő egy évben. Mivel az olaj, az olajtermékek és a gáz árát is dollárban jegyzik, ezért az erősödő amerikai deviza emelkedő árakat jelent forintban. E téren nagy a bizonytalanság; a devizapiaci szakértők egy része további dollárerősödést jósol, mások viszont az amerikai fizetőeszköz gyengülését várják. Előbbiek azzal érvelnek, hogy az elhúzódó gazdasági válság miatt a befektetők továbbra is az ultrabiztonságosnak tartott amerikai államkötvényekbe menekítik a pénzüket, utóbbiak viszont azzal, hogy az amerikai gazdaság jobban meg fogja szenvedni a krízist, mint az uniós.

Hosszabb távon biztos az olajár-emelkedés

A jelenlegi hatvan dollár körüli hordónkénti olajár biztosan nem tartható hosszabb távon – állítja legfrissebb elemzésében a nemzetközi energiaügynökség. Az IEA prognózisa szerint a fekete arany világpiaci ára szép fokozatosan vissza fog emelkedni a nyári 130 dollár körüli rekordszintre, a kérdés csak az, mikor. Az mindenesetre egészen bizonyos, hogy a következő két évtizedben meg fog háromszorozódni az olajár, és 2030 környékén hordónként 200 dollár lesz – teszi hozzá a szervezet.

2005. január 65,51

2006. január 74,59

2007. január 101,25

2008. január 106,55

2008. április 112,72

2008. július 124,04

2008. október 132,26

* támogatás nélkül, áfával

Forrás: Magyar Energiahivatal Hiába kapja Magyarország olcsóbban az importgázt, a lakossági tarifa a télen még nem lesz kevesebb Gáz Gáz -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva