Hírek

2008.11.20. 07:37

Jár egy értékes Karosszék a Sigray családnak az Iparművészetiből

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú döntése szerint az Iparművészeti Múzeumnak vissza kell adnia a Sigray-örökösöknek egy 17. századi faragott angol karosszéket.

mti

Az intézményben mintegy 110 Sigray-tárgyat tartanak nyilván. Patay Géza, a család ügyvédje elmondta: a bíróság úgy ítélte meg, az állami szervek az ötvenes évek elején letétként vették át a karosszéket. A múzeum nem tudta bizonyítani, hogy a letéti jogviszony megszűnt volna, ahogy az államosítás tényét sem állapította meg.

Sigray Antal, a két világháború közötti időszak egyik meghatározó politikusa, a háború idején helyezte letétbe gyűjteményét, ez ma különböző múzeumokban van. Az örökösök egy éve egyezséget ajánlottak: a 255 tárgyból álló gyűjtemény 43 százalékát odaajándékozzák, ha a többit kiadják. A Sigray-örökösök 2005-ben a Magyar Nemzeti Múzeum ellen jogerősen megnyertek egy próbapert, de az intézmény nem volt hajlandó kiadni az Ocskay Johannát ábrázoló festményt. Ezért végrehajtóval kellett elvitetni a festményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva