Hírek

2008.11.04. 17:07

Jó, ha átöleljük a másikat

Sok magyar szülő csak biológiailag érett, belül valójában kisgyerek – állítja Csernus Imre pszichiáter legújabb, a nevelés buktatóiról szóló könyve kapcsán.

Dián Tamás

– Nemrég jelent meg a Ki nevel a végén? című könyvének átdolgozott kiadása. Ilyen gyorsan változik a családok, a szülők helyzete?

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A kereskedelmi csatornák manipulációiban nem akar partner lenni.
[/caption]

– Nem, inkább arról van szó, hogy amikor idén nyáron átolvastam a kötetet, a különböző példák között rengeteg új összefüggést fedeztem fel. Ezekkel a felismerésekkel egészítettem ki a művet, s úgy érzem, sokkal kerekebb lett a mű.

– Mi a magyar szülők legtipikusabb hibája?

– Az, hogy nem tudnak hiteles mintát mutatni a gyerekeiknek. Mondok egy példát. Épp ma találkoztam egy 24 éves, súlyos önbizalomhiánnyal küzdő hölggyel, akinek van két gyermeke. Ezek a kis kölykök az életük során ugyanazokat a viselkedési megoldásokat fogják követni, mint amit az anyjuktól láttak. És ez a folyamat nem előttünk áll, hanem már rég beindult. Sok, harmincas éveiben járó férfi és nő csak biológiailag érett, belül valójában egy 13 éves gyerek szintjén vannak.

– El lehet képzelni, milyen eredménnyel jár az, ha ilyen lelkileg kölyök illetők gyereket vállalnak. Egy kisbabával való foglalkozás nem merülhet ki abban, hogy enni meg inni adunk neki. Sokan csak akkor veszik kézbe a gyereküket , ha valami teendő van vele. Pedig jó lenne, ha tudnák, hogy az érintés a csecsemő legfontosabb kommunikációs eszköze. Más kapcsolata nincs is a külvilággal. Az a szülő, aki ezt elhanyagolja, érzelmileg olyasmitől fosztja meg a gyermekét, amit később már nagyon nehéz pótolni.

Csernus Péter

Született: 1966. március 3-án.

Tanulmányai: SOTE általános orvosi kar (1992)

Pályája: Országos Pszichiátriai és Neorológiai Intézet (1992-2003), Budai Egészségközpont (2003- ). Dr. Csernus című műsora 2004-ben futott a Viasat3 csatornán.

– Meg lehet szakítani a generációkon átívelő rossz szülői példák láncolatát?

– Igen, de ehhez előbb a szülőknek rá kell jönniük, hogy mi az, ami az ő érzelmi életükből hiányzik. Tudatos, és sokszor fájdalmas felismerés kell ahhoz, hogy valaki kimondja: bizonyos szempontból voltak szülei, érzelmileg viszont árva. Az ördögi körökből csak úgy lehet kitörni, ha valaki rájön, hogy egy párkapcsolat alapja a bizalom és a kölcsönösség. És a feltételes reflexek idővel feltétlenné válnak: egy idő után már nem csak virágot veszünk a másiknak, hanem át is öleljük, mert az jó.

– Ön most távol tartja magát a televíziótól. Miért?

– Mert rájöttem, ha írok, a végeredmény sokkal pontosabb és maradandóbb, mintha ugyanazt a tévében mondanám el. Arról már nem is szólva, hogy a kereskedelmi csatornák érdeklődési körének első helyén a profit áll, s ennek érdekében populista eszközöket is bevetnek. Egy ilyen manipulációban én nem leszek partner.

Tanulmányai: SOTE általános orvosi kar (1992)

Pályája: Országos Pszichiátriai és Neorológiai Intézet (1992-2003), Budai Egészségközpont (2003- ). Dr. Csernus című műsora 2004-ben futott a Viasat3 csatornán. Sok magyar szülő csak biológiailag érett, belül valójában kisgyerek Sok magyar szülő csak biológiailag érett, belül valójában kisgyerek -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva