Hírek

2008.11.20. 20:14

Jobb az uniós euróhitel, mintha a piacról vennénk fel

„Reméli az Európai Bizottság, hogy Magyarország még idén lehívja a 6,5 milliárd euró európai uniós pénzügyi támogatás első részletét, 2 milliárd eurót” – mondta Joaquín Almunia pénzügyi biztos, miután a két fél aláírta a megállapodást.

europress

Eszerint a további három részlet folyósítása előreláthatólag a jövő év első, második és negyedik negyedében történik. Az unió így középtávú pénzügyi támogatást nyújt a magyar pénzügyi és gazdaságpolitikai program megvalósításához, a költségvetési konszolidációhoz. A hitel két évig áll Magyarország rendelkezésére.

A feltételek között szerepel a költségvetési konszolidáció és az irányítás reformja, a pénzügyi szektor szabályozása és felügyelete, a strukturális reformok. Deklarált feltétel a bruttó össztermékhez viszonyított 2,6 százalékos deficitcél kitűzése. A megállapodás szerint a jövő év végére befejeződik a teljes hitelkeret lehívása. A felvett kölcsönök kamata ugyanaz lesz, amennyiért Brüsszel az adott időszakban a piacon hozzájut az összeghez.

A bizottság nem terheli többlettel a kamatot, ami – tekintettel az unió jó minősítéseire – kedvezőbbre várható, mintha Magyarország maga venné fel a pénzt a piacról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva