Hírek

2008.11.02. 05:41

Jogi ismeretekre akarok szert tenni – hogyan lehetséges?

Egyik olvasónknak több olyan hivatalos ügye volt már, amihez elkeltek a jogi ismeretek. Arra gondolt, a mostaninál már előre alaposan tájékozódni fog. Hová forduljon?

R. V.

A kérdés visszatérő téma. Sajnos a mindennapi élethez szükséges jogi ismeretek oktatása nálunk még gyerekcipőben jár – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Üdvös volna, ha az emberek minél fiatalabb korban képbe kerülnének olyan témákban, mint az öröklés, a szerződések, az adózás, az illetékfizetés, a munkajog, az építkezés stb. Ha ezeket akár már általános iskolában (a korosztálynak megfelelő szinten) oktatnák, több öntudatos állampolgára lenne az országnak.

Itt van például a munkajog. Sokan törvénytelen sérelmet szenvedünk el (elbocsátanak, és nem indokolják meg, nem fizetnek végkielégítést, ingyen túlóráztatnak stb.). Néha még tudjuk is, hogy a munkáltatónak ezt nem volt joga megtenni, mégsem csapunk az asztalra. Inkább eloldalgunk gondolván, hogy ha kinyitjuk a szánkat, kirúgnak bennünket. Holott a munkaügyi bíróság kifejezetten munkavállaló-párti.

Ugyanakkor az információs társadalomban jogszabályokról tájékozódni nem ördöngösség. Ott van az internet (az internetkávézó), a könyvtárban a Magyar Közlöny, a különleges telefonos tudakozódók, a szakboltokban a törvénykönyvek. A hivatalos szerveknek is kötelességük tájékoztatni minket a jogainkról.

Végül fordulhatunk ügyvédhez is. Ne akkor tegyük, amikor ügyünk már-már veszett fejsze nyele! Ekkor a költségeink nagyobbak, az esélyeink kisebbek lesznek. Ne sajnáljuk az ötezertől harmincezerig terjedő költséget az előzetes jogi tanácsadásra! (Az összeg az ügyvédtől függ.) Ezzel többet nyerhetünk, mint amennyit felkészületlenül veszíthetnénk a jogi vitában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva