Hírek

2008.11.13. 16:45

Készenléti hitel: szerződés nincs, csak szándéklevél

Cáfolta Kovács Álmos pénzügyi szakállamtitkár, hogy a valutaalap (IMF) és Magyarország szerződést kötött volna az stabilitást szolgáló készenléti hitelről. Elmondása szerint néhány szocialista politikus félreérthetően nyilatkozott, amikor szándéklevél helyett szerződésről beszélt.

Sz. B.

A pénzügyminiszter és a jegybankelnök kézjegyével ellátott szándéklevél tartalmazza a kölcsönfelvétel célját. „Az első részletet (4,9 milliárd euró) már megkaptuk, de ebből semmit sem használtunk fel, az a nemzeti bank elkülönített számláján van” – oszlatta el a kételyeket Kovács.

A valutaalap is megerősítette: gyakorlatukban nincs külön hitelszerződés. A hitelmegállapodás a kormánynak az IMF által jóváhagyott szándéknyilatkozata. A Fidesz mindezek ellenére rendkívüli ülést kezdeményezett az Országgyűlés költségvetési bizottságánál a szerződés létét firtatva. Varga Mihály, a párt szakpolitikusa közölte: „A miniszterelnök vagy nem mondott igazat, amikor szerződésről beszélt, vagy alkalmatlan arra, hogy a bonyolult hiteleljárás részleteit átlássa. Eljött az ideje, hogy Gyurcsány Ferenc a nyilvánosság előtt azt mondja, tévedett, nincs szerződés, és nem is lesz.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva