Hírek

2008.11.30. 09:42

Kevesebb fiatal nyúl drogokhoz

Az Európai Unió kábítószerügyi központjának legfrissebb felmérése szerint az európai kábítószer-probléma új irányt vett a közelmúltban. A hazai helyzetről Funk Sándor addiktológust kérdeztük.

Wlcsek Anna

Az Unió kábítószerügyi központjának (EMCDDA) felmérése alapján úgy tűnik, nem emelkedik tovább olyan intenzíven a szerhasználók száma mint korábban. Sőt, az intravénás droghasználók között terjedő HIV fertőzések aránya csökkent az elmúlt évekhez képest. Ugyanakkor Wolfgang Götz, a központ igazgatója elmondta: évente még mindig 7000-8000 kábítószerrel összefüggésbe hozható haláleset történik Európában, és az európai fiatalok körében a túladagolás a vezető halálok.

Hazánkban a halálozások száma 2006-ban 25 fő volt. A felmérés szerint az európai országok közül Magyarország kevésbé érintett a drogproblémával kapcsolatban, és a leggyakrabban használt szer itthon a viszonylag könnyű drognak számító marihuána. A legrosszabb helyezést hazánk az amfetamin és ecstasy fogyasztás terén érte el, ahol az ország a középmezőnyben helyezkedik el.

„Tényleg érezhető bizonyos változás a szerhasználat tekintetében itthon – mondja Funk Sándor, a fővárosi Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályának vezetője. A korábban kedvelt LSD mára divatjamúlt drog lett, kevesebbet találkozunk vele. Ez annak köszönhető, az LSD-nek vannak kellemetlen mellékhatásai. Másnap a használója hányingertől, szédüléstől, émelygéstől szenved, ami tönkre teszi az egész napját. De azt is tapasztaltuk, hogy sokkal kevesebben szúrják magukat heroinnal, és aki használja, az is inkább szippantja. Korábban az intravénás droghasználóknak viszonylag stabil bázisa volt itthon, és egy ideig dinamikusan növekedett a számuk. Úgy tűnik rájöttek, hogy a szippantásnak kevesebb kockázata van, mintha szúrnák magukat.

Már a neten is árulnak

A drogpiac megújulását mutatja, hogy az online kiskereskedők már több mint 200 olyan pszichoaktív anyagot reklámoznak az interneten megvételre, amelyek leginkább a diszkódrogokat hivatottak helyettesíteni. Tavaly egyébként Afganisztánban az ópiumtermelés már elérte a 8200 tonnát, ami azt jelenti, hogy a potenciális herointermelés már évi 733 tonnánál tart. A tranzitországnak számító Törökországban a lefoglalt heroinszállítmányok mértéke megduplázódott – ami pedig csak a jéghegy csúcsát mutatja.

Ugyanezt a csökkenét tapasztaljuk a marihuánánál is. Néhány évvel ezelőtt robbanásszerűen megugrott a füvezők száma, amely most stagnál, és szerintem szintén kezd kimenni a divatból.” A szakember szerint mindezeknek több oka is lehet. A kedvezőtlen mellékhatások mellett – a rendszeres füvezés érdektelenségi állapotot okoz – valószínűleg sokat rájöttek, hogy a marihuána-használatra adják a legnagyobb büntetéseket mostanában. A többi anyagnak viszonyt nagyobb a veszélye, ezért a „hobbi-kábszeresek” inkább lemondanak az efféle élvezetekről.
„A hazai kábítószerezést egyébként két csoportra osztanám, a szerhasználat okai szerint – magyarázza Funk Sándor.

Az úgynevezett rekreatív szerhasználók pusztán szórakozásból drogoznak. Ők a könnyű-, diszkó-, vagy szociális anyagok élvezői, mint az amfetamin vagy a marihuána. A másik kategóriába a nagy kockázatú szerek élvezőit sorolnám, akik heroint, kokaint, crack-et fogyasztanak. Rájuk többnyire nem a csoportszellem hat már, ők célirányosan a repülést keresik.”

Tömeges parkinson tünetek Kaliforniában

Mint a későbbi vizsgálatokból kiderült, a rossz technológiával higított kábítószer okozta azokat a parkinson kóros tüneteket, amelyekkel tömegesen jelentkeztek Kaliforniában fiatalok az orvosi rendelőkben. A drogba került szennyező anygok erősebbnek bizonyultak magánál a szernél, ezért az azt használóknál maradandó idegrendszeri károsodást okozott. Funk Sándor szerint az itthon kapható szereket igen sok mindennel higítják, a lényeg hogy fehér legyen. Ehhez jó esetben szőlőcukrot, lisztet, de akár még keményítőt is felhasználnak.

Kevés a sikeres leszokás

Nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy a magyar fiatalok miért kábszereznek. Fiatalok, hisz az elvonókra jelentkezők átlagéletkora 20-30 év. Közülük is minden négy jelentkezőből három fiú. „A fiúk keményebben drogoznak, mint a lányok, bár ennek a miértjét nem tudnám megmondani – folytatja az addiktológus. Itthon évente körülbelül 6-10 ezer eset fordul meg az addiktológiai osztályokon országosan. Közülük azonban sokan visszaesők, akikkel többször találkozunk. Ha a kábszeresek számát kellene megítélnem, úgy gondolom minden kezeltre kilenc kezeletlen jut Magyarországon. Akik hozzánk fordulnak, ők már legtöbbször valamilyen krízisben vannak. A terápia 3-4 hetes gyógyszeres kezeléssel kezdődik, után a rehabilitáció akár másfél évig is eltarthat. A jelentkezőknek azonban a fele sem jut el a gyógyszeres kezelés végéig.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva