Hírek

2008.11.27. 18:29

Kikészülnek a túldolgoztatott amerikaiak

Az Egyesült Államokban érinti a legtöbb embert a depresszió és a többi mentális rendellenesség – derült ki a WHO és a Harvard Medical School legújabb felméréséből.

BAMA

Vélhetően ez összefügg azzal, hogy az amerikaiak töltik munkával a legtöbb időt, még az erről elhíresült japánokat is felülmúlva. Márpedig a megszakítás nélküli, folyamatos munka súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. A Gallup „napi boldogság-stressz index” kutatása szerint csak a hétvégén és szabadságok alatt lesznek huzamosabb ideig jókedvűek az emberek. A folyamatok nyomán munkajogi kezdeményezés született, „Vedd vissza az idődet” néven.

Az Egyesült Államokban töltik munkával a legtöbb időt: a tengerentúlon átlagosan kilenc héttel többet dolgoznak mint Nyugat-Európában. Az amerikai munkavállalók 52 százaléka kevesebb mint egy hét fizetett szabadságot vett vagy vehetett ki az elmúlt egy év folyamán. A munkavállalók mintegy negyede pedig egyáltalán nem volt szabadságon – írja az In These Times, szakszervezeti mozgalomhoz kötődő chicagói havilap.

A megszakítás nélküli, folyamatos munka súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. Japánban, ahol először találkoztak a jelenséggel, külön szót is alkottak azokra az esetekre, amikor valaki halálra dolgozta magát: „karoshi”. Számos kutatás vizsgálta a túlzásba vitt munka okozta stressz egészségügyi hatásait. Ezek elsősorban mentális rendellenességek, mint az álmatlanság, folyamatos fáradtság vagy szorongás, de az elhízás és a szívbetegségek ugyanúgy közéjük tartoznak. A stresszre a nők rosszabbul reagálnak mint a férfiak.

A Munkahelyi Biztonság és Egészség Nemzeti Intézete (National Institute for Occupational Safety and Health) 2005-ös kutatása megállapította, hogy az Egyesült Államokban 20 százalék körül van azon női dolgozók aránya, akik legfeljebb hatévente egyszer mentek szabadságra.

A legtöbbet Finnországban pihenhetnek a munkavállalók, ott 30 nap fizetett szabadság mellett 14 nemzeti ünnepnap járul hozzá a feltöltődéshez. Ezzel szemben Japánban és Kanadában a minimális szabadnapok száma évente mindössze 10. Az Egyesült Államok viszont az egyetlen olyan fejlett állam, ahol nincs szabályozva a kötelezően kiadandó szabadnapok száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva