Hírek

2008.11.12. 11:55

Közös erővel lépnek fel a lízingcsalások ellen

Az éves szinten akár 14 milliárd forint kárt is okozó finanszírozási csalások visszaszorítása érdekében a Magyar Lízingszövetség együttműködési megállapodást kötött az Országos Rendőr-főkapitánysággal.

Hampl Márta

Megötszöröződött az elmúlt öt évben a hitelsértések és csalások száma Magyarországon, a bűncselekményeknek azonban csak a fele vált ismertté. A finanszírozási csalások visszaszorítása érdekében a rendőrség és a Lízingszövetség együttműködési megállapodást írt alá hétfőn, és összehangolt intézkedés sorozat elindításáról döntött.

Bűncselekmény-kisokos

Finanszírozási csalásnak tekintünk minden olyan cselekményt, amikor valaki fizetési szándék, illetve annak objektív lehetősége nélkül, ingó vagy ingatlan dolgot azért lízingel vagy vásárol meg banki kölcsön igénybevételével részletre, hogy utána ennek az értékesítéséből pénzhez jusson, illetve a bank által folyósított összeget eltulajdonítsa.

„Az együttműködés azért nagyon lényeges a Lízingszövetség számára, mert a szövetség szakértői által az elmúlt másfél évben azonosított finanszírozási csalások rendszerint túlmutatnak a szövetség hatáskörén” – fejtette ki Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára. A lízingcégek csaknem háromezer feljelentést tettek az elmúlt két évben finanszírozási csalásokkal kapcsolatban. A lejárt kintlévőségek ezeknél a szerződéseknél meghaladta az öt milliárd forintot. Az elindított nyomozásoknak több mint 20 százaléka minden eredmény nélkül szűnt meg 2007 végéig. Eredményesen a feljelentések kevesebb, mint 20 százaléka zárult 2007 végéig, és a követeléseknek mindössze kevesebb, mint tíz százaléka térült meg. 

A hétfőn aláírt megállapodás kiterjed arra is, hogy a Lízingszövetség adatokat szolgáltat a rendőrség részére a tagszervezetei által kötött finanszírozási szerződésekkel kapcsolatosan, és vállalja, hogy a tudomására jutott kölcsön-, bérlet- illetve lízingszerződésekből eredő finanszírozási csalásra utaló esetekről tájékoztatja a rendőrséget.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva