Hírek

2008.11.11. 06:33

Kutyabaleset érte fajtiszta kedvencemet

Olvasónk újsütetű ebtenyésztő, aki fajtiszta nőstény kutyáját hím fajtársával akarta fedezteti. De az ebet sétáltatás közben megejtette egy ismeretlen keverék kutya.

Rados V.

Joggal követelhet a panaszos kártérítést, hiszen az eb a személyes tulajdona, és mint ilyen hasznot hajthatott volna neki – mondta ügyvéd szakértőnk. A párhuzam, amellyel élt: ha valaki az autónkat befesti olyan színűre, amilyenre mi nem szeretnénk, hasonló a helyzet. A károkozást persze ez esetben igencsak nehéz bizonyítani. Először is a kár összegét kell megállapítani. Ehhez érdemes igénybe vennünk állatorvos szakértő segítségét. Ő megbecsüli, hány kiskutyára számíthattunk volna. A következő lépés a legnehezebb: az ok-okozati összefüggés bizonyítása. Vagyis annak megállapítása, hogy a másik kutya magatartása és a keletkezett kár között egyenes összefüggés van.

Az igazat vallva nem valószínű, hogy mindez meggyőzően igazolható – így az ügyvéd. Már csak azért sem, mert az alperes hivatkozhat a másik fél kármegelőzési kötelezettségére. Kérdezheti például, miért nem tartotta a tulajdonos a nagyértékű kutyát pórázon, és miért nem figyelt rá jobban, ha már annyira féltette. Az ügyhöz tanúkra is szükség lehet. A hasonló problémát tanácsos peren kívül, közvetítő eljárással, békéltetéssel rendezni. Jobban megéri, mint végigcsinálni a hosszadalmas bírósági folyamatot. Ráadásul nem is biztos, hogy a bíróság egy ilyen keresetet komolyan venne ennél sokkal súlyosabb ügyekben született beadványok között.

Más ügyvédi állásfoglalás szerint a pórul járt ebtulajdonosnak semmiképpen nem lehet igaza. Neki kellett volna sétáltatás közben jobban ügyelni kutyájára. A póráz azért is van, hogy az állat ne kóborolhasson tilosban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva