Hírek

2008.11.29. 10:10

Lesújtó az emberek véleménye a politikai elitről

Az emberek rosszkedve nemcsak a gazdasági nehézségek okozta jövőképet színezi sötétre, hanem a pártokkal, a politikával kapcsolatos véleményüket is negatívan befolyásolja.

BAMA

Ennek látványos példáját adja, hogy egyre kritikusabban értékelik a kormányzat és vele együtt az ellenzék teljesítményét - áll a Szonda Ipsosnak a szombati Népszabadságban közzétett felmérésében.

Az előbbire ezúttal - egy százfokú skálán - 20 pontot adtak, az utóbbira 29-et. Mindenki elégedetlen, nemcsak a másik oldalon lévő politikusok munkájával, hanem a sajátjaiéval is. Az MSZP hívei szerint a kabinet 42 pontot érdemel, s lényegében a Fidesz tábora is hasonlóan kritikus az ellenzéki teljesítménnyel (44 pont).

A politikai elit iránti bizalomvesztést illusztrálja, hogy a népesség azon négytizede, amely jelenleg távol marad a pártok világától, kőkemény kritikát fogalmaz meg mind a kormánnyal, mind az ellenzékkel szemben: 16, illetve 18 ponttal illeti tevékenységüket. A pártoktól legtávolabb az alacsony társadalmi státuszú emberek vannak: fele részük nem nevezett meg olyan politikai erőt, amelyet támogatásra érdemesítene, szavazni csak negyedük menne, a politikai figyelem mutatója körükben mindössze 15 pont. Ugyanakkor a másik végleten lévő értelmiségieket sem kapja el mostanában a harci hevület: csak 55 százalékuk tekinthető aktív választónak, harmaduknak nincs pártja.

A Fidesz a nyár eleje óta folyamatosan őrzi nagyjából 2,5 milliós táborát, az MSZP ugyanígy másfél millió hívét. Eléggé visszafogott mindkét párt bázisa, csökkent a részvételi hajlandóságuk. A Fidesz támogatói között rendszerint 70 százalék körüli arányban vannak a biztosan szavazni kívánók, ezúttal kevesebben mennének választani (62 százalék). Az MSZP-sek körében az elmúlt fél év átlagának megfelelő az aktivitási szint: 58 százalékos - áll a Szonda Ipsos felmérésében.

Az adatfelvétel ideje: 2008. november 18-25. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva