Hírek

2008.11.19. 18:50

Leszámolás Pécsett?

A Pécsett kedd éjszaka történt, két halálos áldozatot követelő támadásról a család rokonai, és a környéken lakók úgy vélik, nem rasszista akcióról, sokkal inkább leszámolásról lehet szó.

Máté Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A kézigránát elhajítója biztosra ment, a robbanószerkezetet közvetlen közelről, az ablakon át hajította be abba a szobába, ahol a háziak tartózkodtak - FOTÓ: AS
[/caption]A pécsi Fejlődés utcában szerdán a kora reggeli órákban már csak a családi házat lezáró rendőrségi kordonok emlékeztettek arra, hogy az előző éjjel itt szörnyű támadás történt. Ami első pillantásra is egyértelműnek tetszik: a kézigránát elhajítója biztosra ment. Szó sem volt arról, hogy csak figyelmeztetni akarta volna a ház lakóit: erre utal, hogy a robbanószerkezetet közvetlen közelről, az ablakon át hajította be abba a szobába, ahol a háziak tartózkodtak.

Az élettársi kapcsolatban álló pár férfi tagjáról több mendemonda is kering a környéken: az utcában lakók szerint korábban autók adásvételével foglalkozott. Egykor az üzlet talán jól ment, mostanában viszont nem: sem a rendben tartott, ám egyszerű ház, sem más nem utal arra, hogy a család különösebben jól élt volna. Ezt az áldozatok rokonai – akik nem kívánták nevüket viszontlátni az újságban mondván, „nehogy ők legyenek a következők” – is megerősítették. Egyikük azt mondta, ő adott kölcsön a férfinak családja élelmezésére. Szerinte valamilyen régi ügylet miatt, megbízásos alapon végrehajtott bosszú, leszámolás állhat a támadás hátterében. Ő és az általunk megkérdezett szomszédok is úgy vélik, kizárt, hogy rasszista indíttatásból dobott volna valaki gránátot a házra.

Számos eset vált ismertté

Csak ebben az évben közel húsz, nagy port kavaró támadást történt az országban, amelyeket romák ellen követtek el. Ezek sorában elsőként januárban Szigetváron két roma nőt támadtak meg. Azóta országszerte több hasonló eset történt, többek között a Fejér megyei Pátkán Molotov-koktélt dobtak három, cigányok által lakott házra. November 3-án pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak két házra majd a bent tartózkodókra lőttek, egy férfi, és egy nő életét vesztette.

Az utcabeliek azt is mondják, hogy az elhunyt férfinak korábban erőszakos jellegű cselekmények miatt „a hatósággal is voltak ügyei, többször volt börtönben is, de ezek már régen voltak”. Zsobrák Péter, a Baranya megyei rendőr-főkapitányság  sajtóreferense ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg, „nem volt ismeretlen a rendőrség számára a férfi”. Azt a feltevést ellenben határozottan cáfolta mindenki, hogy az áldozat kölcsönöket adott volna kamatra – hiszen szerintük ők maguk is kölcsönre szorultak. A szomszédok a támadás zaját nem hallották: amint érdeklődésünkre elmondták, fel sem ébredtek a detonációra.

A tűzszerészek szerint a támadást egy jugoszláv típusú kézigránáttal hajtották végre. Úgy tudjuk, már szerdán több lehetséges gyanúsított neve felmerült, ezt azonban a rendőrség egyelőre nem kívánta megerősíteni. A nyomozás érdekeire való hivatkozással Zsobrák Péter azt az értesülésünket sem kívánta kommentálni, amely szerint a támadás egyik áldozatát, a családfőt kedden este megfenyegették.

Hegedűs István Baranya megyei, és Kovács István mohácsi kisebbségi vezetők arra utaltak, szerintük rasszizmus állhat a tragédia hátterében. Kovács István szerint az áldozatok szegény körülmények között laktak, így nem lehettek kétes üzleti ügyeik. Hozzátette azt is, ha kell, „olyan szervezetet hoznak létre, amellyel meg tudják védeni magukat”. Tasnádi Péter, Pécs polgármestere közleményben tudatta, hogy 300 ezer forint gyorssegélyt utal ki a gyermekek számára.

A biztos is tájékozódott

Teleki László, roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szerdán délután személyes tájékoztatást kért Dakos József Baranya megyei rendőr-főkapitánytól a gyilkosságról. Ezt követően azt mondta, amennyiben beigazolódna, hogy annak rasszista indítéka volt, „akkor a politikusoknak mindenképpen lépniük kell”. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman pedig bírálta a rendőrséget, amiért az eleve kizárta, hogy rasszista indíttatású bűncselekmény történt.

Máté Balázs Számos eset vált ismertté Csak ebben az évben közel húsz, nagy port kavaró támadást történt az országban, amelyeket romák ellen követtek el. Ezek sorában elsőként januárban Szigetváron két roma nőt támadtak meg. Azóta országszerte több hasonló eset történt, többek között a Fejér megyei Pátkán Molotov-koktélt dobtak három, cigányok által lakott házra. November 3-án pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak két házra majd a bent tartózkodókra lőttek, egy férfi, és egy nő életét vesztette. A biztos is tájékozódott Teleki László, roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szerdán délután személyes tájékoztatást kért Dakos József Baranya megyei rendőr-főkapitánytól a gyilkosságról. Ezt követően azt mondta, amennyiben beigazolódna, hogy annak rasszista indítéka volt, „akkor a politikusoknak mindenképpen lépniük kell”. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman pedig bírálta a rendőrséget, amiért az eleve kizárta, hogy rasszista indíttatású bűncselekmény történt. A kézigránát elhajítója biztosra ment, a robbanószerkezetet közvetlen közelről, az ablakon át hajította be abba a szobába, ahol a háziak tartózkodtak - FOTÓ: AS Robbantás Pécsett -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva