Hírek

2008.11.02. 10:20

Letiltott orosz csatornák Ukrajnában

Megtiltotta a kábeltévé-szolgáltatóknak a négy legnagyobb oroszországi televíziós csatorna műsorának továbbítását a nemzeti médiatanács Ukrajnában.

Magyar Rádió / Nemes Gábor

A hivatalos indoklás szerint ez az azért történt, mert az oroszok nem tartják be a dohány- és alkoholreklámra, illetve a társadalmi morálra vonatkozó szigorú ukrán szabályokat. A világ összes többi televíziójával, például az angol nyelvű pornócsatornákkal szemben ilyen kifogás nem merült fel. És van a kijevi külügyminisztérium közleményében egy roppant árulkodó mondat, mely szerint: „fölösleges Oroszországnak abban reménykednie, hogy az ukránokat orosz nyelvű néppé teszi.”

Lavrov orosz külügyminiszter azonnal keményen reagált: „Megvédjük tévétársaságaink jogait a sugárzásra – összhangban az Ukrajnában elfogadott általános gyakorlattal. És ezzel természetesen síkra szálunk az orosz nyelvű lakosság jogainak tiszteletben tartása mellett is” – mondta a miniszter. Ukrajna lakosságának mintegy fele orosz anyanyelvű és a diplomáciai szintre emelt nyelvvita még inkább kiélezi Ukrajna és Oroszország viszonyát, ami Kijev grúziai fegyverszállításai miatt amúgy is meglehetősen feszült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva