Hírek

2008.11.11. 18:04

Lezárult a Budapest Építészeti Nívódíja pályázat

Október végén lezárult az immár 14. alkalommal meghirdetett „Budapest Építészeti Nívódíja” pályázat. A fővárosi építészeti- és környezetkultúra fejlődését elősegítő pályázatra idén 18 pályamű érkezett. A bírálóbizottság a benyújtott pályázatok és a helyszíni bejárások alapján választja ki a legjobbnak ítélt létesítményt. Az eredményhirdetés december elején várható, majd kiállítás keretében bárki megtekintheti az összes alkotást.

D. T.

A Fővárosi Önkormányzat 1995 óta minden ősszel megrendezi a Budapest Építészeti Nívódíja pályázatot. A pályázat célja, hogy segítse a fővárosi építészeti- és környezetkultúra fejlődését, új értékek teremtését és a tradicionálisak megőrzését, valamint a városképet meghatározó épületek elismerését és megismertetését. A pályázat ösztönözni kívánja a magas színvonalon megtervezett és megépített vagy rehabilitált építészeti alkotások megvalósításában résztvevők együttműködését.

Idén a következőt kategóriákban lehetett pályázni: közhasználatú vagy közösségi célú intézmény, iroda-, szállás jellegű, kereskedelmi és vendéglátó épület, legalább négy lakást tartalmazó lakóház, műemlék-helyreállítás és rehabilitáció, valamint egyéb, környezet-, és arculatformáló innovatív alkotás.

Az idei pályázatok benyújtásának határideje október 31. volt. Összesen 18 pályamű érkezett a Főpolgármesteri Hivatalhoz. A pályázatok elbírálása során a benyújtott dokumentációk mellett a jelölt épületek, épületegyüttesek környezetbe illeszkedését is figyelembe veszik, ezért a nívódíj bírálóbizottsága végiglátogatja a helyszíneket, hogy testközelből is megismerhessék a létesítményeket. A bírálóbizottság elegendő számú pályázó esetén kategóriánként egy győztest állapíthat meg, és a „Budapest Építészeti Nívódíja 2008” címet adományozhatja.

A december elején várható eredményhirdetést követően, az N&n Galériában kiállítás nyílik, amely a nívódíjas alkotások mellett az összes pályaművet bemutatja, továbbá a nyertes épületek egy helyszíni bejárás keretében megtekinthetők is lesznek.

Tavaly a legkiemelkedőbb új és felújított épületeknek járó kitüntető címet a Lánchíd 19 Design Hotel és a lágymányosi Infopark „D” épülete, valamint a New York Palota rekonstrukciója nyerték el.

D. T. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva