Hírek

2008.11.06. 15:47

Lezárult a szegedi betegcsere-ügy

A másodrendű vádlott szakápolót felmentette a foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségének vádja alól a Legfelsőbb Bíróság

BAMA

Az elsőrendű vádlott beteghordó felfüggesztett fogházbüntetését helybenhagyta, a másodrendű vádlott szakápolót azonban felmentette a foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségének vádja alól a Legfelsőbb Bíróság -írja a Délmagyarország. Az ügy ezzel az ítélettel lezárult. 

Az indoklás szerint a Csongrád Megyei Bíróság olyan cselekményben mondta ki bűnösnek a másodrendű vádlottat, amely nem volt a vád tárgya - mondta el az elsőrendű vádlott védője. A védő kifejtette: nem ért egyet az ítélettel - amely ellen már semmilyen fellebbezési lehetőség nincs -, mert a négy és fél éve tartó eljárás végén a kórház legalacsonyabb beosztású dolgozóját tette felelőssé a bíróság a betegcseréért, annak ellenére, hogy nem volt a feladatait rögzítő munkaköri leírása. Ábrahám László közölte, csupán az igazság kiderítése végett fordult felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz, hiszen védence próbaideje hamarosan lejár és a Csongrád Megyei Bíróság előzetes mentesítésben is részesítette.

A betegcsere 2004. július 3-án történt a szegedi II-es kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán. Két idős férfi került be aznap délelőtt a kórházba, mindkettőjüknek koponya CT-t kért az orvos. A perben elsőrendű vádlottként szereplő beteghordó összecserélte a két beteget. A tévedést a másodrendű vádlott szakápoló sem vette észre.

A vizsgálat után az egyetemi klinikán az egyik idős férfit a másik leletével műtötték meg, és a műtét miatt fellépő agyvérzéses szövődményekbe nem sokkal később a klinikán belehalt. A másik férfit órákkal később operálták meg, a nála valóban meglévő vérömleny miatt, néhány héttel később ő is elhunyt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva