Hírek

2008.11.16. 07:00

Madárpókhoz nem, de a veszélyes állatok tartásához jegyzői engedély kell

Tenyérnyi nagyságú madárpókot találtak a fővárosban pénteken hajnalban. Egy fiatalokból álló csapat egy játszótér padján fedezte fel a pókot. Ennek az állatnak ugyan nem halálos a mérge, de nagy csáprágója van, amivel komoly sebet okozhat, így veszélyt jelenthetett volna a gyerekekre, ha ők találják meg.

Fábos Erika

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Legtöbbször az éppen aktuális divat határozza meg, milyen állatok népszerűek. A madárpóknak épp divatja van - FOTÓ: AFP
[/caption]A pók feltehetően valahonnan megszökött vagy ráunt a gazdája és kitette, úgy került a parkba. Hanga Zoltán, a Fővárosi Növény- és Állatkert szóvivője azt mondta: sokféle madárpók van, 900 fajtát ismernek, közülük hatot lehet megnézni az állatkertben. Arra viszont nincs lehetőség, hogy a pókot befogadják, ahogyan más megunt állatokat sem lehet az Állatkertre bízni. A madárpók egyébként nem szerepel a veszélyes állatokkal foglalkozó jogszabályban, mert a madárpókok közül csak néhány veszélyes. Az is egy ártalmatlanabb fajta, amit Budapesten találtak, gyenge a mérge. Erős felnőtt embereknek csak hányingert, izomgörcsöket, légzési zavarokat vagy lázat okozhat. Kisgyermekek vagy legyengült, krónikus beteg emberek esetében azonban komoly ellátást is igényelhet a pókcsípés okozta seb.

Aki valamilyen ritka, vagy veszélyes állatot szeretne, jobb, ha felkészül: a veszélyes állatok tartásáról szóló, valamint az állatvédelmi törvény pontosan és szigorúan szabályozza a különleges állatok tartásának feltételeit. Így például, csak az lehet egy védett vagy veszélyes állat gazdája, aki vagy szakképzett állatgondozó, vagy öt éves állatkerti gyakorlata van. Ezen kívül pedig pontosan leírja a jogszabály azt is, milyen körülmények között, mekkora helyen lehet ezeket az állatokat tartani.

A védett állatok esetében a Nemzeti Parkoknál, a veszélyes állatoknál pedig a település jegyzőjénél kell kérelmezni a tartáshoz szükséges engedélyeket. A szakemberek szerint sok állat van engedély nélkül az országban, elsősorban hüllőket tartanak papírok nélkül. Pedig nem éri meg. Az illegális állattartás ilyen esetben ugyanis bűncselekménynek számít és akár szabadságvesztéssel is sújtható.

Az egyik nagy állatkereskedésben azt mondták: teljesen lehetetlen kéréseket is hallanak időnként. Még sincs lehetetlen kérés, bármit be lehet szerezni, csak a csillagászati összegű áraktól, rendszerint a vásárlók lelkesedése is alábbhagy. Igaz, hiába lenne jó üzlet, az állatkereskedés sem partner olyan állatok megszerzésében, amelyeknek nehéz megszerezni idehaza a táplálékot, vagy nem emberek közé valók.
Az eddigi legmeglepőbb kérés egyébként az volt, amikor egy állatbarát azzal állított be a kereskedőhöz, hogy elefántot szeretne. Utána is jártak, honnan tudnának elefántot szerezni. Kiderült, egy szafariparkból hozzá tudnának jutni. A vásárlónak akkor ment el a kedve a házi elefánttól, amikor megtudta: több mint húszmillió forintot kéne fizetni érte és a természetvédelmi törvény előírása szerint 25 hektáros (ötszázszor ötszáz méteres) területet kellene biztosítani a tartásához.

A legtöbbször egyébként az éppen aktuális divat határozza meg, milyen állatok népszerűek. A Jurassic park sikerszériája után boldog-boldogtalan nagy gyíkokat akart otthonra, nemrégiben pedig egy rajzfilm hatására sokan vettek patkányokat.

Fábos Erika Legtöbbször az éppen aktuális divat határozza meg, milyen állatok népszerűek. A madárpóknak épp divatja van - FOTÓ: AFP Madárpók -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva