Hírek

2008.11.21. 14:05

Magáncsődbe menekülhetnének az adósok

Reménysugár a nehéz helyzetbe került adósoknak: újraindult az egyeztetés a minisztériumok között a magáncsőd intézményének bevezetéséről. A tárcák most a törvényjavaslat részleteit dolgozzák ki, várhatóan januárra készül el a teljes tervezet.

N. M.

Ahogy azt lapunk korábban megírta, a személyi csődeljárás lehetővé tenné az eladósodott magánszemélyek számára, hogy a cégekhez hasonlóan csődöt jelentsenek. A legfőbb cél ezzel az lenne, hogy senki ne kerüljön az utcára a tartozásai miatt. Az eljárást az kérelmezhetné, aki tartozásait tartósan nem képes teljesíteni, de amúgy rendszeres jövedelemmel rendelkezik. Az intézmény lényege, hogy mielőtt végrehajtásra kerülne a sor, a bíróság tárgyalásra szólítaná fel a feleket. Ennek során megegyezhetnének arról, hogy a hitelező átütemezi a törlesztést, elengedi a kamat egy részét, alacsonyabb részeleteket ad, vagy akár egy időre fel is függeszti a visszafizetést.

Ha nem sikerül megállapodniuk, akkor az erre jogosult hatóság/bíróság olyan eljárást nyithatna, amelyben felállítanának az adós számára egy adósságrendezési programot. Ezt egy kirendelt vagyonfelügyelő dolgozná ki az adós vagyoni helyzetének megvizsgálása után, és megszabná, hogy hány év alatt havonta mekkora összeget kellene visszafizetnie. Ha szükséges, a programban a bíróság alkoholelvonó terápiára, munkavállalásra kötelezhetné az adóst, de előírhatnák a személyi vagyon egy részének értékesítését is.

Han az adós betartja ezeket a kötelezettségeket, együttműködik a hatóság által kijelölt vagyonfelügyelővel és a hitelezőkkel, nem vesz fel közben újabb hiteleket, akkor ennek fejében a három-ötéves folyamat után a bíróság elengedhetné a fennmaradt tartozását. A szakemberek úgy látják, hogy most, a pénzügyi válság idején minden korábbinál fontosabb lenne a magáncsőd intézményének bevezetése, mert sokakat mentene meg otthonuk elvesztésétől.

Külföldön már létezik a mentőöv

Angliában már háromszáz évvel ezelőtt törvény védte a becsületes adóst, aki ha együttműködött, elkerülte a börtönt. Dániában 1984-ben készült törvény a személyi adósságrendezésről, Svédországban tíz évvel később. Németországban 1999-ben lépett hatályba az idevágó szabályozás. A németeknél 2006-ban 93 ezer személy tudott ennek segítségével új életet kezdeni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva