Hírek

2008.11.13. 07:45

Magyar premierek Salernóban

Először láthatja a külföldi közönség a 62. salernói filmfesztiválon Gyarmathy Lívia és Nemes Jeles László alkotását. A gazdag hagyományokkal büszkélkedő salernói filmünnepet az Eszter hagyatéka című mozgókép ünnepélyes olaszországi premierje zárja szombaton.

europress

Hétfőn kezdődött a legrégebbi nemzetközi filmünnepek közé tartozó salernói filmfesztivál – idén 62. alkalommal. A tekintélyes olaszországi seregszemlére öt magyar mozgókép érkezett, köztük két nemzetközi premier. Gyarmathy Lívia Kishalak… Nagyhalak… című dokumentumfilmjét és Nemes Jeles László The Counterpart című rövidfilmjét először láthatja a külföldi közönség Salernóban. A fesztivál különböző versenyprogramjaiban Bereczki Csaba Életek éneke című munkája és Nemes Gyula Karlovy Vary-nagydíjas dokumentumfilmje, a Letűnt világ is indul.

Az 1968 és 1980 között Salernóban élt, világhírű Márai Sándor Eszter hagyatéka című művének filmadaptációja hamarosan az olasz filmszínházak műsorán lesz. Az olasz mozibemutatóhoz kapcsolódva a salernói filmfesztivált Sipos József filmjének ünnepélyes, premier előtti vetítése zárja szombaton. A díszbemutatón Sipos József rendező-producer-forgatókönyvíró személyesen mutatja be a kiemelkedő színészgárdát – Nagy-Kálózy Eszter, Cserhalmi György, Törőcsik Mari, Eperjes Károly – felvonultató, a Balaton-felvidéken forgatott mozgóképet. A bemutató különlegessége, hogy a nagyközönség a magyar filmet olasz szinkronnal láthatja a salernói filmfesztiválon és néhány nappal később az olasz filmszínházakban egyaránt.

A mindezidáig harminc nyelvre lefordított regény filmváltozata nemrég a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon elnyerte a Kertész Mihály, azaz Michael Curtiz emlékére alapított közönségdíjat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva