Hírek

2008.11.25. 18:43

Már kritikus az ápolóhiány

6-8 ezer szakképzett ápoló hiányzik az egészségügyi intézményekből, és ha befagyasztják a közalkalmazotti béreket, a helyzet még rosszabb lesz. A létszámhiány a hazai egészségügy legégetőbb problémája ma már.

Boda Veronika, Fábos Erika

Kovács Ágnes 34 éve dolgozik az egészségügyben, a budapesti érsebészeti klinikán ápolóként. Már meg sem hallgatja azokat a híreket, amelyek arról szólnak, hogy az egészségügyi szakdolgozók helyzetéről valahol konferenciát tartanak. Azt mondja: már nem hisz benne, hogy bármi jobb lesz.

„Velem a 34 év alatt egy kérdőívet sem töltettek ki, hogy milyenek a munkakörülményeink és senki egyszer meg nem kérdezte, hogy mit kéne javítani a helyzetünkön – mondja Kovács Ágnes. – Pedig nem tartana sokáig, hogy elmondjam: 62 éves vagyok és havonta 77 ezer forintot viszek haza 34 év után. Ennyi pont elég, nem? Persze, ha valakit érdekelne, sorolnám tovább: dolgozunk három műszakban, hétvégén és ünnepnapokon is. Naponta szembesülünk a halállal, de pszichológust három évtized alatt egyet sem láttam.

Szellemileg, idegileg és fizikailag is kimerítő munkát végzünk, mégsem mehetünk korkedvezménnyel nyugdíjba, mint a rendőrök vagy a katonák. Magunknak vesszük a papucsot, amiben dolgozunk. Nem csodálkozom rajta, hogy a fiataloknak ebből semmi sem vonzó. Ahogy azon sem, hogy a pályán többségében már az ilyen megvénhedt fakírok vannak, mint én. Sokunkat a megszállottság hajt, másokat a kényszer.”

Kovács Ágnes azt mondja: ha fiatalabb lenne, nem is gondolkozna, indulna külföldre. Egyszer ugyanis, egy szakmai továbbképzés miatt, eljutott egy bécsi klinikára. Osztrák kollégája éppen tízszer annyit keresett, mint ő, kedvezményesen vehette igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, négy pár papucsa volt, nyolc gumírozott harisnyája és 12 öltözet munkaruhája – mindet a kórház biztosította számára.

Ezekről beszéltek a szakápolók országos helyzetéről szóló konferencián is. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke azt mondta:  korszerűtlenek és kritikán aluliak az ápolási feltételek, a szakdolgozók fizikailag és pszichikailag túlterheltek, nincsenek nővérszállók, amelyek elősegítenék a mobilitást, hiányzik a szociális támogatás. Hozzátette, ezért a hazai egészségügyben már nem az orvosok helyzete, hanem a szakdolgozói létszám, valamint az ápolás helyzete a legégetőbb probléma. „A gyógyítás ahogy nem működik orvosok, úgy nem működik ápolók nélkül sem” – mondta.

Tavaly több, mint 7000 főt bocsátottak el az ágazatból, miközben 5000-nél is több az üres álláshelyek száma. Egyre idősebb a szakdolgozói réteg, évente 1200-an mennek nyugdíjba és körülbelül ugyanennyien döntenek szakmájuk elhagyása mellett is. Őket pedig évente 300-350 fiatal pótólja, ennyien kerülnek ki az iskolákból. 2010-ben például mindössze 100-150 szakápoló fog végezni” – tette hozzá a MESZK elnöke.

Réthy Pál, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) osztályvezetője egészen más számokkal kalkulál. Elmondta: a Lépj egyet előre! kormányprogram keretében idén 180 fő gyógyszertári asszisztenst és további 243 fő szakasszisztenst, 186 mentőápolót képeztek. Balogh Zoltán MESZK elnök szerint azonban erre semmi szükség nem volt. „Így nem gazdaságos a rendszer. Sokkal olcsóbb lenne a már szakképzett ápolókat a munkába visszasegíteni, átképezni, mint újakat kiképezni” – mondta.

Mást mutat a statisztika és a tapasztalat

MESZK adatai FSZH adatai

Üres álláshelyek száma: 5000-5500 Bejelentett munkaerőigény: 7900

Pályakezdő évente: 300-350 fő 2007-ben szakképzésben részt vett: 11 107 fő

Elbocsátottak 2007-ben: 7873 fő

Elbocsátottak 2008-ban: 875 fő

Pályaelhagyó évente: 1200-1300 fő

Évente nyugdíjba megy: 1200-1400 fő

Forrás: MESZK; Állami Foglalkoztatási Szolgálat

Üres álláshelyek száma: 5000-5500 Bejelentett munkaerőigény: 7900

Pályakezdő évente: 300-350 fő 2007-ben szakképzésben részt vett: 11 107 fő

Elbocsátottak 2007-ben: 7873 fő

Elbocsátottak 2008-ban: 875 fő

Pályaelhagyó évente: 1200-1300 fő

Évente nyugdíjba megy: 1200-1400 fő

Forrás: MESZK; Állami Foglalkoztatási Szolgálat -8 ezer szakképzett ápoló hiányzik az egészségügyi intézményekből, és ha befagyasztják a közalkalmazotti béreket, a helyzet még rosszabb lesz. 6-8 ezer szakképzett ápoló hiányzik az egészségügyi intézményekből, és ha befagyasztják a közalkalmazotti béreket, a helyzet még rosszabb lesz. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva