Hírek

2008.11.21. 05:11

Megérkezett-e az APEH-hez az adóbevallás?

Egyik olvasónk a napokban postázta adóbevallását. Fél, hogy a küldemény nem érkezett meg, aminek vészes következményei lehetnek. Vajon mi van a fontos levelekkel?

R. V.

A posta szolgáltatásai lehetőséget adnak rá, hogy a fenti malőrt elkerüljük. A tértivevényes levél már régóta létezik. Ennek átvételét a posta a címzettel írásban is elismerteti. Az aláírt szelvényt visszajuttatják a feladónak. Ha ezen felül még saját kézbe is kérjük kézbesíteni a küldeményt, akkor azt csak a címzett veheti át.

Ezek a szolgáltatások különösen akkor hasznosak, ha hivatalos ügyről (például a napokban aktuális adóbevallások soráról) van szó. Az ilyen fontos dokumentumokat célszerű ajánlottan és tértivevénnyel feladni – tanácsolja a jogi szakértő. Még akkor is, ha többe kerül, mert ez afféle „dupla” biztosíték rá, hogy levelünk megérkezik. Az ajánlott küldemények felvételét a posta írásban elismeri, és kézbesítésüket is nyilvántartja. Viszonylag csekély összeg fejében elkerülhetünk tehát egy sokkal nagyobb kellemetlenséget: a nagyságrendekkel nagyobb pénzbüntetést. Mert, ha az adóbevallásunkat tartalmazó, simán feladott levél elkallódik, bottal üthetjük a nyomát. Nem tudjuk bizonyítani, hogy elküldtük, így késedelmi bírságot szabhatnak ki ránk. És újabban azt is kíméletlenül behajtják.

Ha értéket tartalmazó levelet adunk fel, értékbiztosítás fejében a posta kiemelten kezeli a küldeményt. Biztonságáért anyagi felelősséget vállal. Az e-értesítés és az e-előrejelzés még kevésbé ismert, új elektronikus szolgáltatás. Levelünk feladásakor e-mail- vagy sms-értesítést kérhetünk arról, ha küldeményünk megérkezett. Egy másik lehetőség, hogy a posta a címzettnek küld sms-t vgy e-mailt: feladtuk neki a küldeményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva