Hírek

2008.11.20. 06:27

Miki Egér nyolcvan éves

Miki Egér egy véletlennek köszönheti, hogy létezik. Idén éppen nyolcvan éves és egy felmérés szerint többen ismerik, mint a Mikulást.

Europress

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A 80 éves Miki Egér, a mozi helyett már a televízióban, valamint számítógépes videójátékokban szerepel
[/caption]Az Oscar-díjas rajzfilmfigura, Miki Egér 1928-ban szerepelt először az Egyesült Államokban. Akkoriban is válságos idők elé néztek. Fekete-fehérben tűnt fel először a filmvásznon, a csaknem hétperces Willie Gőzhajó című rajzfilmben. Miki Egér egyébként egy véletlen során született meg: a rajzoló, Walt Disney először egy Oswald nevű nyulat álmodott meg, de egy jogdíjvita miatt 1927-ben elvesztette a karakter megfilmesítésének jogait, így új figurát kellett neki kitalálnia. Gyermekkori emlékeiből – volt egy fehéregere – született meg az egér, akit először Mortimernek hívott. Disney felesége azonban ódivatúnak találta ezt és jobban tetszett neki a Miki név, a rajzoló pedig hallgatott rá.

A Disney stúdió

Walter Elias „Walt” Disney a világ talán leghíresebb rajzfilmkészítője és egyik legnagyobb producere. Ő alkotta meg a Disneyland vidámparkot és hozta létre fivére, Roy O. Disney segítségével a Walt Disney Companyt. Ő és csoportja alkotta meg a világon ma legsikeresebb rajzfilmfigurák többségét – Donald kacsát, Dagobert bácsit, Csőrikét, Plútó kutya, köztük Disney saját figuráját, a Miki egeret is.

Ez a figura volt az egyetlen, amelyiknek Walt Disney saját hangját kölcsönözte egészen 1946-ig. A híres egér szereplésével 120 kisfilm született. A mozipénztárak előtt kígyózó sorok álltak, az emberek csak akkor vettek jegyet az előadásra, ha a film előtt Miki egér kalandjait vetítették. Az 50-es években pedig a televízióban is megjelent, a Miki Egér Klub című műsorban, amelyet azóta is sugároznak, ma már egy külön Disney-csatornán. A sikerek még a nagy gazdasági világválság idején sem halványultak: Walt Disney tiszteletbeli Oscar-díjat is kapott érte.
A népszerűségi lista éléről azonban 1935-ben leszorult, Popeye volt az, aki legyőzte. Így sem kell szégyenkeznie, évente 600 ezer dollárral gyarapítja Disney bevételeit és még a hollywoodi hírességek sétányán, a Hollywood Boulevard 6925. alatt is helyett kapott a csillaga.

Miki egér a populáris kultúra egyik ikonja is lett, választásokkor szavazólapokon szerepel, Amerikában és Nagy-Britanniában neve egyet jelent a csetlő-botló, komolytalannak tartott dolgokkal. A nyolcvanas években Margaret Thatcher kormányfő, az Európai Parlamentet nevezte Miki Egér parlamentnek. Az amerikaiak pedig a Los Angeles-i maffiát emlegették Miki Egér maffiának, annak szervezetlensége és félresikerült balhéi nyomán. Ausztráliában viszont Miki egér neve egyet jelent a kiváló és első rangú dolgokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva