Hírek

2008.11.28. 17:49

Mind drágább a lakáshitel, forint és frank alapon egyaránt

Tovább drágultak októberben a svájci frank alapú lakáshitelek – derül ki a jegybank pénteken ismertetett összesített statisztikáiból.

M. S.

A tizedik hónapban az említett kölcsönökhöz átlagosan már csak 7,24 százalékos teljeshiteldíj-mutató (THM) mellett lehetett hozzájutni – már akinek a banki hitelbírálat szigorodása, illetve a frank alapú finanszírozás számos pénzintézet által bejelentett beszüntetése miatt egyáltalán sikerült. Szeptemberben még 7,03 százalék volt a piaci átlag, 2007 októberében 6,55, 2006 októberében pedig 5,84 százalék.

Szigorítana a GVH

Belefoglaltatná a teljeshiteldíj-mutatóba (THM) a devizakockázatot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Nagy Zoltán, a hivatal elnökének beszámolója szerint ennek módjára rövidesen javaslatot tesz a GVH. A THM jelenleg csak azokat a kölcsönterheket (kamat, kezelési költség, kezdőköltségek, törlesztés gyakorisága) tartalmazza, amelyek a hitel indulásánál jelen vannak. A THM segítségével az ügyfelek könnyen össze tudják hasonlítani az egyes bankok ajánlatait.

Még nagyobb mértékben drágultak a forint alapú piaci (államilag nem támogatott) lakáshitelek: a nemzeti bank adatai szerint 1,27 százalékponttal egy hónap alatt. Ezekhez a kölcsönökhöz immáron 14 százalék feletti THM mellett lehet csak hozzájutni. Szeptemberben, illetve 2007 októberében 13 százalékon, 2006 októberében pedig 12,5 százalékon „mérték” ezeket a kölcsönöket a bankok.

Az adatokból kiolvasható az is, hogy októberben még nem volt nyoma a lakossági lakáshitel-felvétel fékeződésének. Egyértelműen csökkent viszont a szabad felhasználású kölcsönök felvétele. A lakosság devizás hitelállománya meghaladja a négyezer milliárd forintot, minden negyedik magyarnak van idegen fizetőeszközben jegyzett kölcsöne.

M. S. Szigorítana a GVH Belefoglaltatná a teljeshiteldíj-mutatóba (THM) a devizakockázatot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Nagy Zoltán, a hivatal elnökének beszámolója szerint ennek módjára rövidesen javaslatot tesz a GVH. A THM jelenleg csak azokat a kölcsönterheket (kamat, kezelési költség, kezdőköltségek, törlesztés gyakorisága) tartalmazza, amelyek a hitel indulásánál jelen vannak. A THM segítségével az ügyfelek könnyen össze tudják hasonlítani az egyes bankok ajánlatait.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva