Hírek

2008.11.10. 19:40

MSZP: van fedezete a távfűtéses lakások felújításának

A Robin Hood-adó elfogadása biztosítja, hogy két év alatt lakásonként szabályozható és mérhető legyen a távfűtés a panelházakban - mondta Szanyi Tibor, az MSZP-frakció távhő munkacsoportjának vezetője hétfőn. Kiemelte: átláthatóvá válik a távhőtermelők árképzése is.

BAMA

Az Országgyűlés előzőleg 190 igen szavazattal, 184 ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el a távhőszolgáltatás  versenyképesebbé tételéről szóló törvényt, az úgynevezett Robin Hood-adót, amelynek alapján jövőre 8 százalékos különadót kell  fizetniük a nagy energiaellátó és -kereskedő cégeknek. A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló  törvényjavaslat megteremti fejlesztések és az árkompenzáció fedezetét - közölte a szocialista politikus a szavazást követően az MTI-vel. Szanyi Tibor azt mondta, a 8 százalékos különadó a nagy energiatermelőket, azaz az erőműveket, valamint a kereskedőket  érinti.

A becslések szerint jövőre 30 milliárd forintos összeg folyhat  be az úgynevezett Robin Hood-adóból. Arra a kérdésre, milyen arányban fordítják a befolyó összeget  számlajóváírásra és felújításra, az MSZP-s képviselő azt mondta,  várhatóan egyötödét számlajóváírásra, míg a többi részét felújításra fordítják. A számlajóváírás címén mindenkinek járna 1150 forint - jegyezte meg Szanyi Tibor. Hozzátette: az adót két évig, 2010-ig vetnék ki, ez idő alatt állami segítséggel az egész országban megteremthető az összes panellakásban a mérhetőség és a szabályozhatóság.

Szanyi Tibor kiemelte, hogy a jogszabállyal átláthatóvá lehet  tenni a távhőszolgáltatók és a távhőtermelők árképzését. Hozzátette:  gyakorlatilag teljesen nyilvános lesz minden, ami a távhő árát  meghatározza. Elmondta, hogy a távhőszolgáltatók és a távhőtermelők kötelesek  lesznek nyilvánosságra hozni honlapjukon minden olyan adatot, amelyet az ármegállapításnál felhasználnak. A szocialista képviselő tájékoztatása szerint az önkormányzatok  helyett a Magyar Energia Hivatal ellenőrzi az ármegállapítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva