Hírek

2008.11.30. 07:13

Napról napra dagad az erzsébetvárosi botrány

A karácsonyt biztosan a börtönben tölti Gál György szabaddemokrata politikus, akit még kedden vettek őrizetbe 700 millió forintos ingatlancsalás gyanúja miatt.

V. M.

Különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással gyanúsítják, ezért akár 10 év börtönt is kaphat az SZDSZ VII. kerületi frakcióvezetője és a gazdasági bizottság elnöke. Az ügyészség szerint Gál 195 millió forint kenőpénzt kapott azért, mert 8 bérházat olcsón odaígért a kiszemelt vevőknek. A többi gyanúsítotton 505 millió forintot keresnek. Lényeges azonban, hogy a hatóság még csak 8 ház ügyében gyanúsít, a feljelentésnek viszont 13 ingatlan a tárgya.

A gyanúsítottak módszere: céget alapítva az önkormányzattól megvásárolták a házakat, majd azt cégestől-házastól továbbadták az ügylet lebonyolítására alapított ciprusi offshore cégnek. Mindezt 100 milliós felárral. Majd az offshore cég továbbadta az ingatlanokat egy valós külföldi vevőnek. Az ügyben 2006-ban Hoffmann László ügyvéd tett feljelentést, miután a Király utca 15. lakói megkeresték az ingatlan eladása miatt.

Az ügyészség szerint megvannak a bizonyítékok a Gál György ellen, de ezek még nem publikusak. „Természetesen a bírósággal megosztottuk a bizonyítékokat, hiszen ezek ismeretében tudott dönteni. Nem véletlen, hogy a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatást” – mondta lapunknak Fazekas Géza, az ügyészség szóvivője. Gál az előzetes letartóztatás ellen fellebbezett.

Hunvald ismerte a részleteket?

„Az erzsébetvárosi ingatlanpanamában a szocialista polgármester, Hunvald György is gyanúsított lehet. Ő felelt ugyanis az eladások végrehajtásáért” – mondta az ügyvéd, aki az ügyben a feljelentést tette. Hoffmann László hangsúlyozta: a képviselő testület szinte egyhangúlag szavazta meg a házeladásokat és Hunvald írta alá a vevőkkel az adásvételi szerződést, vagyis a részleteket ismernie kellett. Megkerestük a polgármestert, aki nem kívánt nyilatkozni. Egy korábbi közleményében úgy fogalmazott, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, ezért a vizsgálat lezárultáig az önkormányzat további nyilatkozat megtételét nem tartja szükségesnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva