Hírek

2008.11.19. 18:38

Négy év alatt a csúcsra

Molnár Csabát, a fejlesztési minisztérium államtitkárát kérte fel szerdán a kormányfő a monorierdei vasúti tragédiát követően lemondott Szabó Pál közlekedési tárcavezető helyére.

Vég Márton

Némi meglepetésre Molnár Csabát kérte fel szerdán közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszternek Gyurcsány Ferenc kormányfő. „A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium jelenlegi államtitkára elvállalta a felkérést. A miniszterelnök azt kérte Molnár Csabától, hogy december 1-vel vegye át a tárca irányítását” – mondta Daróczi Dávid. A kormányszóvivő hozzátette: a miniszterjelölt bizottsági meghallgatása várhatóan a jövő héten lesz, az azt követő hétfőn pedig munkába is áll. Kitért arra is, hogy a miniszterelnök a döntése előtt egyeztetett Bajnai Gordon gazdasági miniszterrel is, aki príma ajánlólevelet adott beosztottjáról.

A mindössze 33 éves, Csornán született miniszterjelölt a feltörekvő új baloldali nemzedék megtestesítője. Tanítóképzőt végzett, majd az ELTE jogi karán diplomázott. A győri önkormányzat politikai tanácsadója oktatott a Nyugat-Magyarországi Egyetemen, kuratóriumi tagja és szóvivője volt az országos útra indult, Amőba elnevezésű baloldali fiatalok társasjátékának. Töretlen politikai munkáját a Zuschlag János által rossz hírbe kevert Fiatal Baloldal Győr-Moson-Sopron megyei vezetésében vállaltakkal kezdte. Előbb alelnöke volt a megyei pártszervezetnek, 2004 szeptemberében pedig Gyurcsány Ferencet váltotta az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöki posztján. Ő minden idők legfiatalabb szocialista megyei elnöke.

Erős mezőnyben győzött Molnár

Szabó Pál közlekedési miniszter október 6-án, a Monorierdőnél bekövetkezett, négy halálos áldozatot követelő vonatbaleset után mondott le. A miniszterelnök akkor ezt azzal fogadta el, hogy a tárca vezetője addig a helyén marad, amíg meg nem találják megfelelő utódját. Az elmúlt napokban több lehetséges jelölt neve is felmerült a miniszteri posztra. A jelöltek között volt Puch László, a közlekedési tárca államtitkára, Csepi Lajos, a közlekedési tárca szakállamtitkára, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Kákosy Csaba korábbi gazdasági miniszter, valamint Horváth Zsolt Csaba, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke.

Aztán megkezdte a pozíciógyűjtést: 2006-tól listáról országgyűlési képviselő, megyei önkormányzati képviselő, a közgyűlés szocialista frakciójának vezetője 2008 őszéig. Még 2006-ban a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökévé nevezték ki, ezt a pozíciót 2008 májusáig töltötte be. Ekkor a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára lett. Ezzel a kinevezéssel vált meg az Új Tulajdonosi Program miniszterelnöki megbízotti feladattól is, amire szintén Gyurcsány Ferenc kérte fel februárban. Molnár emellett a Magyar Progresszív Társaság Platform alelnöke.

A politikus múlt évre vonatkozó, idén januárban leadott vagyonnyilatkozata szerint egy 65 négyzetméteres győri lakással rendelkezik, amit tavalyelőtt vásárolt. Ugyancsak két évvel ezelőtt vett autót, egy kétliteres dízelmotorral felszerelt Toyota Avensist. A miniszterjelöltnek összesen 2 millió forintos megtakarítása van a vagyonnyilatkozat alapján, egy másik megtakarítása pedig egymillió forintot tesz ki. Ezek mellett Molnár Csabának 11 millió forintos hiteltartozása volt akkor, amikor vagyonnyilatkozatát leadta. A parlamenttől kapott fizetése mellett a győri önkormányzati képviselőségért kapott fizetést, havonta bruttó 174 ezer 138 forintot.

„Gratulálok a földim magas tisztségéhez, de mi tudjuk róla: neki is köszönheti Magyarország, hogy 2004 óta Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök. Akkor az MSZP győri szervezete karolta fel Gyurcsány törekvéseit, azóta pedig hálából töretlen Molnár karrierje” – mondta lapunknak Szakács Imre. A Fidesz Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint a helyiek Molnárt csak Gyurcsány legjobb tanítványaként szokták emlegetni, ami sokat elárul igazmondási szokásairól. Mindenesetre a kölcsönös hála jegyében az MSZP győri tisztújító taggyűlésén Gyurcsány Ferencet jelölték a szocialista párt országos elnöki tisztségére, amiről a március 20-21-i kongresszus dönt majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva