Hírek

2008.11.02. 12:50

„Nem ripacskodom, teszem a dolgom”

Reviczky Gábor szinte csak sikerdarabokban játszik. Lehet Balu A dzsungel könyvéből vagy Argan a Képzelt betegből, a végeredmény telt házas előadás lesz.

Hegedűs V. Rita

– Egy interjúban kemény szavakkal illette a kritikusokat. Ön szerint sokat hibáznak?
– Nincs objektív kritika. Megfigyeltem: amiről borzalmasan rosszakat írnak, az telt házzal megy. Nincs itt ellentmondás? Mennyit fanyalogtak például A dzsungel könyvén! Tizennegyedik éve játsszuk. Ez a kritikusok szegénységi bizonyítványa. Bejönnek, elalszanak, majd írnak róla. Fiatal koromban voltak színházkritikusok, akik részegen aludtak a díszpáholyban. Ha meghívták őket a színészek egy italra, jókat írtak később.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Reviczky Gábor azt mondja: kevés olyan szerep van, amit szívből lehet játszani. FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]– Tizennégy éve játssza Balu, a medve szerepét. Van még benne kihívás?
– Sokkal jobban kell figyelnem, mint az elején. A 150. előadás után komolyan koncentrálni kell, mert rettenetes dolgok fordulhatnak elő. Úgy elszállhatunk, hogy azt sem tudjuk, melyik darabban vagyunk.

– Volt már ilyen?
– Volt. Nem figyeltem, és teljesen kiestem a szerepből. Semmi nem jutott eszembe. Ilyenkor be kell csukni a szemet, és össze kell szedni magunkat, mert előfordulhat, hogy olyan pánikba esünk, hogy a súgót sem halljuk meg. Sajnos már nincs itt Hódi Kati, a súgó. Nála ilyen soha nem fordult elő. Minden darabot kívülről tudott, és annyira figyelt, hogy rögtön észrevette a kis villanást a színészek szemében, ami után rendszerint a homály jön. A múltkor oda kellett mennem a karmesterhez, mert nem jutott eszemben az egyik dalnak a második sora.

– Moliere Képzelt beteg című darabját is nyolc éve játssza.
– A héten volt a 148. előadás. Magyarországon ezt még senki nem játszotta ennyiszer. Ennél a darabnál elszabadul a pokol, ugyanis teljesen kiélhetem magam. Kevés olyan darab van, amit a színészek szívből játszanak. Ez ilyen. Valószínűleg egy komolyabb kritikusnak nem tetszene, amit művelek, de ez engem nem érdekel, mert tudom, hogy ezt így kell játszani. Aki azt mondja, hogy ripacskodok, az hülyeségeket beszél.

– Ez a kedvenc szerepe?
– Igen. De nagyon szeretem A kaktusz virágát is, amit a Játékszínben játszom már öt éve.

Névjegy

1949. március 28-án született Tatabányán.

1973-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd a Csiky Gergely Színháznál helyezkedett el. 1975-ben a Csokonai Színházhoz szerződött. Miskolc és Kecskemét után 1978 és 1979 között a Vígszínház, 1979 és 1989 között a Nemzeti Színház, majd 1991-től ismét a Vígszínház művésze. Ő szinkronizálja többek között Robert de Nirót és Jack Nicholsont.

– Milyen filmjei lesznek?
– Jövőre mutatják be az Álom.net című vígjátékot, amiben egy iskolaigazgatót játszom. Ezen kívül Makk Károly új filmjében is szerepelni fogok.

– Lesz Üvegtigris 3?
– Még tárgyalunk, de a szándék létezik. Hiszen egy kultfilmről beszélünk, amit hatszázezren néztek meg a mozikban. Olyan korban találta meg a közönséget, amikor sok fiatal nem találta a helyét és Amerika után vágyakozott. A Valami Amerika is nagy sikereket könyvelhetett el. A jó forgatókönyv a siker titka.

– Utasított már vissza filmet?
– Csak egyszer. Dobray Gyuri Szerelem első vérig című filmjében kellett volna rendőrt játszanom. Nem akartam, hogy a rendezőknek ez a szerep jusson eszükbe rólam.

1973-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd a Csiky Gergely Színháznál helyezkedett el. 1975-ben a Csokonai Színházhoz szerződött. Miskolc és Kecskemét után 1978 és 1979 között a Vígszínház, 1979 és 1989 között a Nemzeti Színház, majd 1991-től ismét a Vígszínház művésze. Ő szinkronizálja többek között Robert de Nirót és Jack Nicholsont. Reviczky Gábor Reviczky Gábor szerint kevés olyan szerep van, amit szívből lehet játszani. FOTÓ: DARNAY KATALIN -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva