Hírek

2008.11.06. 15:10

Növekedési programmal kísérleteznek fideszes városok

A fideszes önkormányzatok növekedési programokat indítanak: a beruházások előrehozásával, a helyi adók átütemezésével és a munkahelyteremtés támogatásával próbálnak segíteni a helyi vállalkozásoknak – mondta Szita Károly, a Fidesz önkormányzati tagozatának elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

mti

Kaposvár polgármestere az önkormányzati tagozat rendkívüli ülése után arról beszélt, hogy a fideszes önkormányzatok más európai uniós országok példáját követve növekedési programokat indítanak – szemben a Gyurcsány-kormánnyal, amely „brutális megszorításokat” vezet be. „Ha baj van, akkor adnunk kell, és nem elvenni, szemben a kormánnyal, amely ismét az emberek zsebében turkál” – indokolta a kezdeményezést a fideszes politikus. Szita szerint a növekedési program részeként előrehozzák a későbbre tervezett beruházásokat, engedélyezik a vállalkozásoknak a helyi adók átütemezését, és foglalkoztatási alappal segítik a  munkahelyteremtést. Kaposvár mellett Kecskemét, Hódmezővásárhely és Zalaegerszeg is hasonló programokat vezet be. A kérdésre, hogy ezen túl hány fideszes önkormányzat csatlakozhat a növekedési program kezdeményezéséhez, Szita azt mondta: a fideszes nagyvárosok egészen biztosan így tesznek majd.

A másik kérdésre, hogy miből finanszírozzák majd a programokat, amikor évek óta arról van szó, hogy az önkormányzatok működési költségeiket is alig tudják kigazdálkodni, Szita Károly azt mondta: a rengeteg elvonás miatt valóban alig tudják a működési költségeket előteremteni, ugyanakkor Kaposvár kötvényeket bocsátott ki, hogy a fejlesztéseit meg tudja valósítani, és hogy munkalehetőségeket teremtsen. Emellett infrastrukturális fejlesztési hiteleket vesznek fel, mert sokkal fontosabbnak tartják, hogy ne az adókat kelljen megemelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva