Hírek

2008.11.05. 15:23

Obama: csodálatos utazás volt

Fanatikus áhihat és túláradó érzelmek – ez jellemzi Barack Obama leglelkesebb híveit, aki kampányzárójára zarándokoltak el. Helyszíni riportunk egy virginiai vásártérről, amely történelmet írhat.

Újvári Miklós, New York, 2008. november 4.

„Akármi is lesz a választások vége, számomra ez egy valószínűtlenül csodálatos utazás volt” – Barack Obama olyan széles mosollyal mondja ezt, hogy még ötszáz méterről, a tömeg közepéből is kivehető az öröme. Az első afro-amerikai politikus, akinek komoly esélye van, hogy az Egyesült államok elnökévé válasszák, fáradt és boldog egyben. 85 ezren jöttek el ide Észak-Virginiábam, hogy őt hallgassák, és részesei legyenek minden idők leghosszabb amerikai kampányának, amely itt, ezen a falusi vásártéren ér véget.

Áhitat és lelkesedés látszik az arcokon. Obama szavai úgy hatnak a virginiaiakra, mintha a hegyi beszédet hallgatnák. Titka itt válik világossá. Ha csak meglengeti kabátját, transzba esnek hívei, és egy emberként kiáltják: „Igen, meg tudjuk csinálni”, vagy „Feltüzelve, menetre készen”. Obama pedig a szónoklattan olyan magasiskoláját mutatja meg, olyan ritmusváltásokra, érzelmi hatásokra képes, amelyek könnyeket csalnak a legerősebb családapák szemébe is.

„A világ legboldogabb embere vagyok, hogy láthatom őt. Egy órára lakom innen, úgy érzem, hogy hozzám jött el. Először fogok szavazni, és boldog vagyok, hogy az első fekete elnökre voksolhatok” – mondja Angelina, a húsz éves fekete lány. Mellette a tömegben Wesley Williams, aki nem akarja megmondani, hogy kire fog szavazni, de tenyérnyi Obama-jelvény mögül kiabál. „Én általában aszerint szavazok, hogy melyik jelölt tesz többet a környezetért. Elegem van a nagy olajvállalatokból, és tetszik a demokraták programja a szélkerekekről és vízerőművekről” – mondja a 31 éves fehér fiatalember.

Barack Obama ezen a napon reggel nyolc órakor tudta meg, hogy meghalt nagymamája, aki nemcsak nevelte őt Hawaii-on, amikor édesanyja utazgatott a világban, hanem elindította őt azon az úton, amely ma lehet, hogy a Fehér Házban végződik. Obama néhány napja meglátogatta őt, és el is búcsúzott tőle. Halálakor pedig úgy döntött, nem mondja le kampánygyűléseit, nem okoz csalódást a rá kíváncsi tízezreknek.

Virginia állam 1964 óta mindig a republikánus jelöltre szavazott. Most azonban 85 ezren jöttek el Manassas városába, sokan öt-hat órát autózva a világ legnagyobb választási dugójában, hogy őt hallgassák. A nagygyűlést először egy iskolába tervezték, majd egy parkolóba tették át, és végül tegnap döntöttek úgy, hogy megnyitják az állatvásár területét.

Ide már délután kilométer-hosszan áramlott a tömeg, a szónok mögötti emelvényen gondosan elrendezgették az arcokat, a reflektorok pedig nem a jelöltet világítják meg, hanem a végeláthatatlan tömeget, hogy minden jól látszódjék az utolsó kampányeste híradóiban. Az előszónokok Virginia állam történelmi szerepéről beszélnek. Szerepet kap a kormányzó 18 éves fia, aki azt mondja, a szavazás napja hosszú lesz. Hosszú sorok, talán még eső is, de a változás nem megy könnyen. Bruce Springsteen száma szól, a Born in the USA (amerikában születtem), amikor megérkezik a jelölt konvoja. 

„Köszönöm nektek ezt a két évet. Ti tettétek világossá számomra, hogy érdemes harcolni – mondja a jelölt az utolsó kampánynapon. – Beengedtetek a házaitokban, az iskoláitokba, a farmjaitokra, hogy a gondokról és az esélyekről, a változásról beszélgessünk. Gazdagabb és boldogabb lettem ettől”

Obama ekkor él igazán. Az érzelmi töltetű részek alatt a tömegben pisszenést sem hallani. „Tudjátok, hogy gyászol a családom. És hadd említsem meg, hogy ellenfelem, John McCain az elsők között fejezte ki részvétét nagymamám haláláért. Ezért nagyon hálás vagyok”. Aztán Obama a szokásosnál is kevésbé támadja az ellentábor, inkább arra büszke, hogy ő nem ment bele olyan mélyen a negatív kampányba, mint a republikánusok.

A gazdasági és egészségügyi témákat inkább csak kötelességből érinti, és itt érezni rajta legjobban a fáradtságot és a gyászt. A közel állók jól láthatják, hogy mélyebbek lettek a barázdái, és szaporodnak az ősz hajszálai is.  Néha megbotlik a nyelve, de a beszéd végén, amikor egy kisvárosi látogatásának vicces viszontagságairól mesél, megint övé a tömeg. Már este tizenegy van, de a vásártér hűvös füvén álló, gyerekkel a nyakában, platákokkal a kezében felszerelt tömeg lelkesen kitart a 35 perces beszéd végéig.

Obama visszaszáll a konvojba, hogy a közeli washingtoni repülőtérről hazainduljon. Két kislánya és felesége várják, hogy együtt készüljenek fel a mára virradóra várható végeredményre. Egy nagy utazás végére, amely a négytagú chicagói Obama-családnak új lakcímet jelenthet: 20500 Washington, Pennsylvania sugárút 1600. Vagyis a Fehér Ház.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva