Hírek

2008.11.28. 01:02

Oroszlán lett a kis rinó

Lisimba, azaz Oroszlán lett a neve annak a kis hím orrszarvúnak, amely október 22-én született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az apróság az első olyan orrszarvú a világon, aki fagyasztva tartósított hímivarsejtek felhasználásával mesterséges úton fogant.

Hegedűs V. Rita

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Lisimbát csütörtöktől mindenféle korlátozás nélkül tekintheti meg a nagyérdemű - FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ
[/caption]Egyáltalán nem volt megszeppenve a látogatóktól az állatkert öthetes kis orrszarvúja, amikor először találkozott a közönséggel. Pontosan úgy viselkedett, ahogy azt elvárhatjuk tőle: kajlán ugrándozott, rugdosta az ebédre kirakott almákat, miközben néha odaszaladt az anyjához szopizni egy kicsit. Szemmel láthatóan gondozójához, Czifra Péterhez szoros szállak fűzik a kis Lisimbát, boldogan odaszökdécselt hozzá, simogattatta magát vele, még le is feküdt, hogy gondozója jobban tudja őt dögönyözni. A végén el is szenderült, aminek a fotósok annyira nem örültek, de a szunyókálása csak pár percig tartott, utána önfeledten játszadozott tovább.

„Akiket elfogadott az anyaállat is, azokkal mind ilyen barátságos” – mondta Czifra Péter. „Ha simogatom a hasát, elfekszik a földre. Ha megnyeri az ember a bizalmukat akár erre is hajlandóak.” És hogy mi a dolga az orrszarvúk gondozójának? „Szerencsére nem kellett cumisüvegből táplálnunk, mert az anyja példásan gondoskodik róla. Minden nap kiengedjük őket egy kicsit a kifutóra, mert ilyenkor takarítjuk az istállót. A kicsit nem zavarja a hideg, mindig ő rohan ki először. Mire visszaérnek, várja őket az ebéd. Most már két kupacot teszünk ki nekik, mert a kicsi is kezd ismerkedni a táplálékkal, és a mamája nem szereti, ha az övéből eszik. Az apóra vágott répát már jóízűen megeszi.”

Csütörtöktől erről bárki meggyőződhet, ugyanis már mindenféle korlátozás nélkül látható a kis orrszarvú, akit eddig csak monitoron keresztül lehetett látni. Lisimba 50-60 kilósan született, azóta 25-30 kilót hízott, most már lassan 90 kilós lett a kis bébi. Felnőtt súlyát 3-4 évesen éri majd el, akkorra két és fél tonnát is nyomhat.

Voksolás szigorú szabályok szerint

2 ezer 260 voks érkezett arra a szavazásra, amelyet a hónap elején hirdetett meg a Fővárosi Állat és Növénykert. Nyolc névből lehetett választani, mindegyike afrikai fiúnév volt (La-Roy, Ligongo, Lisimba, Loba, Luam, Lutalo, és Luzuko). A névválasztásnak szigorú kritériumai vannak: a hagyományoknak megfelelően például meg kell egyeznie az anyaállat, Lulu nevének kezdőbetűjével. A szavazók 20,17 százaléka, azaz 456-an szavaztak a Lisimba névre, ami oroszlánt jelent több tanzániai nyelvjárásban is (Tanzániában a 120 nyelv közül a legelterjedtebb a szuahéli). Érdekes egybeesés, hogy az angliai állatkertben élő apaállat, Simba neve is oroszlánt jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva