Hírek

2008.11.15. 18:20

Példamutató volt a magyar tűzvédelem Európában

A közeljövőben tart tisztújítást a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), az ország egyik legrégebben működő civil szervezete. Az MTSZ 1870-ben alakult, első elnöke gróf Széchenyi Ödön, Pest város hivatásos tűzoltóságának parancsnoka volt.

A. V.

A magyar tűzvédelem a két világháború között olyannyira színvonalas volt, hogy hazánk ebben a tekintetben Európa legfejlettebb országai közé tartozott. "Mi sem bizonyítja jobban a hazai tűzvédelem magas színvonalát, mint az hogy a magyar modellre épült a napjainkban példaértékű fejlettségű és hatékonyságú osztrák és német tűzvédelmi rendszer" - mondta lapunknak Bende Péter vezérőrnagy, az MTSZ elnöke. Rajta kívül Farkas László, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, Vörs polgármestere, illetve Sisák Imre pásztói polgármester indul az elnökválasztáson.

A hivatásos, valamint létesítményi tűzoltóságokat 1948-ban beolvasztották az állami rendszerbe, a Magyar Tűzoltó Szövetség 1990-ben alakulhatott újjá. A szövetségnek 20 tagszervezete van, a 19 megyei, valamint a fővárosi tűzoltó szövetség. A tisztújításon az elnökök mellett alelnököket és felügyelő bizottsági tagokat választanak. A szervezet honlapján meg is kezdődött az elnökválasztási kampány: a jelöltektől a fórumon lehet kérdezni.

Köztudott, hogy a tűzoltás veszélyes szakma, olyannyira, hogy a tűzoltóknál a stressz okozta pszichoszomatikus betegségek szervi betegségekhez, így például keringési vagy mozgásszervi zavarokhoz vezethetnek. "Igen kemény a szolgálat" - mondta Bende Péter. Hozzátette: ha egy-egy esetet nem vitatnak meg, nem beszélnek meg egymás között a tűzoltók, akár depresszióba is eshet az illető. Tűzeseteken kívül balesetekhez, műszaki mentésekhez is hívnak tűzoltókat.

Bende Péter elmondása szerint az egyik legveszélyesebb esettípus, amikor acetilénpalackokat kell hatástalanítaniuk – ilyenkor sok esetben mesterlövész lövi ki a palackot, megelőzve a nagyobb robbanást. Vannak ugyanakkor kifejezetten vicces esetei is a tűzoltóknak. Megtörtént, hogy villanypóznára felmászott mosómedvét kellett lehozniuk, hívott már ki tűzoltókat egy festőművész, akinek a kutyája nem tudott lejönni a háztetőről, de volt már arra is példa, hogy a Feneketlen-tónál egy leguán mászott fel egy fára - ekkor is a tűzoltóknak kellett kivonulniuk. 

Újabb fejlesztés

A héten huszonöt új - vízszállító és műszaki mentő - tűzoltójárművet adott át huszonkét hivatásos önkormányzati és két önkéntes tűzoltóságnak Gyenesei István önkormányzati miniszter. Bende Péter szerint a magyar tűzoltók felszerelésének és eszközállományának minősége változó: a fővárosban a járművek átlagéletkora tíz év, viszont az egyéni védőfelszerelés európai színvonalú. A most átadott járművek egyenként több mint 60 millió forintba kerültek.

A. V. Újabb fejlesztés A héten huszonöt új - vízszállító és műszaki mentő - tűzoltójárművet adott át huszonkét hivatásos önkormányzati és két önkéntes tűzoltóságnak Gyenesei István önkormányzati miniszter. Bende Péter szerint a magyar tűzoltók felszerelésének és eszközállományának minősége változó: a fővárosban a járművek átlagéletkora tíz év, viszont az egyéni védőfelszerelés európai színvonalú. A most átadott járművek egyenként több mint 60 millió forintba kerültek. Tűzoltóautó -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva