Hírek

2008.11.20. 18:17

Pumpákkal tartották életben a szív nélküli lányt

Szív nélkül élt mintegy négy hónapig egy amerikai tinilány, akit egy mesterséges vérkeringető készülékkel tartottak életben mindaddig, amíg szívátültetést hajthattak végre rajta – jelentették be amerikai orvosok.

és

A dél-karolinai D’Zhana Simmons az első gyermek, akit ezzel a módszerrel a leghosszabb ideig sikerült életben tartani. Felnőtt esetében egy hasonló esetet Németországban jegyeznek: az illetőt szív nélkül kilenc hónapig tartották életben. „Sohasem tudhatod, hogy mikor romlik el a készülék” – mondta a 14 éves páciens a félelmetes 118 napról a Miami Egyetem kórházában.

A lányon július 2-án hajtottak végre szívátültetést, mivel kitágulásos szívizom-elfajulásban – dilatatív kardiomiopátiában – szenvedett. Ez a szív izmainak egy olyan betegsége, amikor a kamrák kitágulnak, és a szív nem képes elegendő vért pumpálni. Új szíve azonban nem működött rendesen, ezért az orvosok kénytelenek voltak gyorsan eltávolítani. Két szívpumpát építettek be szervezetébe a vérkeringés biztosítására, amelyek egészen az október 29-én végrehajtott újabb szívátültetésig működtek. „Lényegében 118 napon keresztül élt szív nélkül, keringését csak ez a két szívpumpa tartotta fenn” – közölte Marco Ricci, a kórház gyermekszív-sebészetének igazgatója. A lány ez idő alatt járhatott-kelhetett, de csak a kórházban.

Amikor mesterséges szívet használnak a beteg életben tartásához, a páciens saját szíve is a testben marad. „Ez az első eset, amikor gyermeket ilyen eszközzel tartottunk életben szív nélkül a szervezetében” – magyarázta Ricci. Simmons a második szívátültetés után veseátültetésen is átesett, mivel veseelégtelenségben szenvedett. Orvosai szerint felépülésére jók a kilátások, ám 50 százalék annak az esélye, hogy 12-13 évvel az első szívátültetés után a betegbe új szívet kell beültetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva