Hírek

2008.11.21. 18:22

Romák elleni támadás: ugyanaz az elkövető?

Már az országos rendőrfőkapitány is lát összefüggéseket a romaellenes támadások között. A Jobbik pénteken tagadta, hogy ők szerveznék a Molotov-koktélos, kézigránátos akciókat.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A borsodi Nagycsécsen is romák házait támadták meg - ketten belehaltak. FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]„Hibázhatott a rendőrség” – ezt mondta a rendészeti miniszter arra a kérdésre, hogy miért csak most hoztak létre országos hatáskörű nyomozócsoportot a romákat ért támadások kivizsgálására. Draskovics Tibor szerint eddig nem látták, hogy talán sorozatról lehet szó. Novemberben összesen négy ember halt meg, amikor Pécsen és a borsodi Nagycsécsen romák házait megtámadták. A Fejér megyei Pátkán polgárőröket gyanúsítanak azzal, hogy Molotov-koktél dobtak a romatelep két épületére. Ezek az esetek nagy sajtóvisszhangot kaptak, de a rendőrség szerint az elmúlt hónapokban 16 hasonló ügyről kaptak bejelentést.

Miben reménykedik Teleki?

„Méltatlan politikai támadások értek egy jószándékú, de esetlegesen félreérthető mondatom miatt. Csak arra akartam utalni, hogy az elémúlt hetek támadásai is bizonyítják, a magyarországi cigányság helyzete több figyelmet érdemel” – adott értékelhetetlen magyarázatot közleményében tegnap Teleki László. A miniszterelnök romaügyi megbízottja ugyanis korábban azt nyilatkozta egy televíziós műsorban: remélhetőleg bebizonyosodik, hogy etnikai alapon történtek a támadások, mert az „elindítana egy olyan folyamatot, ami felerősíthetné azt a helyzetet, amely sokkal több eredményt hozhatna a magyarországi cigányság számára”.

„A romák elleni támadásokat vizsgálva a rendőrség néhány ügy között lát olyan összefüggéseket, amelyek arra engednek következtetni, hogy ugyanaz lehetett az elkövető” – mondta az országos rendőrfőkapitány. Bencze József hozzátette: jelenleg egy-két ügyben látható személyi és tárgyi párhuzam, de egyelőre ezt sem tudják egyértelműen bizonyítani. Mindenesetre hét megyei szerv ad műveleti tiszteket és elemzőket a mintegy ötven fős nyomozócsoportba, munkájukat a kiemelt ügyekben hatáskörrel bíró Nemzeti Nyomozó Iroda hangolja össze. Feladatuk elsősorban az, hogy minden adatot „összefuttassanak”, és megpróbálják összegyűjteni a bűncselekmények közötti hasonlóságokat, megerősítsék vagy kizárják a támadások sorozatjellegét. Összesen hat roma származású – borsodi, szabolcsi és baranyai – rendőrtiszt segíti a hatékonyabb felderítést. Az elképzelés szerint nekik talán jobban megnyílnak a gyakran megfélemlített tanúk, bár eddig a milliós nyomravezetői díj ellenére egyetlen bejelentés sem érkezett.

„Olyan sajtó- és politikai kampány indult be, amely megpróbálja a Jobbikot, a Magyar Gárdát és a nemzeti oldalt kapcsolatba hozni az elmúlt hetek romák elleni támadásaival. Egy gyermekes házba kézigránátot dobni, az nem a mi módszerünk” – mondta Vona Gábor a budapesti rendőrségi székház előtt. A Jobbik elnöke szerint a rendőrség részéről bűnbakképzés indult be ahelyett, hogy inkább a „cigánybűnözés” felderítésére hoznának létre nyomozócsoportot, mert az a vidéki lakosság millióinak, köztük számtalan cigánynak az életét keseríti meg. „Nehogy eljussunk arra a pontra, hogy Magyarországon egyszer magyar ombudsmant kelljen választania az Országgyűlésnek!” – fogalmazott Vona.

Neonáci fellendülés Kelet-Európában?

A romák elleni magyarországi és csehországi erőszakos eseményekről „Neonáci fellendülés Kelet-Közép-Európában” címmel közölt beszámolót pénteki számában a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap. A tekintélyes újság prágai keltezésű tudósításának alcímében kiemelte, hogy mindkét országban romák szolgálnak támadások célpontjául. Míg Magyarországon szaporodnak az ellenük irányuló támadások, addig Csehországban romák lakta negyedekben rendeznek neonáci csoportok erőszak kísérte tiltakozó felvonulásokat. Ezek az esetek éles megvilágításba helyezik az erősödő jobboldali radikalizmust Kelet-Közép-Európában – vélekedett a cikk szerzője.

Vég Márton Neonáci fellendülés Kelet-Európában? A romák elleni magyarországi és csehországi erőszakos eseményekről „Neonáci fellendülés Kelet-Közép-Európában” címmel közölt beszámolót pénteki számában a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap. A tekintélyes újság prágai keltezésű tudósításának alcímében kiemelte, hogy mindkét országban romák szolgálnak támadások célpontjául. Míg Magyarországon szaporodnak az ellenük irányuló támadások, addig Csehországban romák lakta negyedekben rendeznek neonáci csoportok erőszak kísérte tiltakozó felvonulásokat. Ezek az esetek éles megvilágításba helyezik az erősödő jobboldali radikalizmust Kelet-Közép-Európában – vélekedett a cikk szerzője. Miben reménykedik Teleki? „Méltatlan politikai támadások értek egy jószándékú, de esetlegesen félreérthető mondatom miatt. Csak arra akartam utalni, hogy az elémúlt hetek támadásai is bizonyítják, a magyarországi cigányság helyzete több figyelmet érdemel” – adott értékelhetetlen magyarázatot közleményében tegnap Teleki László. A miniszterelnök romaügyi megbízottja ugyanis korábban azt nyilatkozta egy televíziós műsorban: remélhetőleg bebizonyosodik, hogy etnikai alapon történtek a támadások, mert az „elindítana egy olyan folyamatot, ami felerősíthetné azt a helyzetet, amely sokkal több eredményt hozhatna a magyarországi cigányság számára”. A borsodi Nagycsécsen is romák házait támadták meg - ketten belehaltak - FOTÓ: DARNAY KATALIN Nagycsécs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva