Hírek

2008.11.29. 15:13

Romlik a helyzet Bangkokban

Kormányellenes tüntetők meghátrálásra kényszerítettek szombaton 150 rohamrendőrt a bangkoki nemzetközi repülőtérnél.

BAMA

Fenyegető fellépéssel, de erőszak alkalmazása nélkül egy ellenőrzőpont elhagyására kényszerítette a rohamrendőröket a Népi Szövetség a Demokráciáért nevű ellenzéki pártszövetség (PAD) mintegy kétezer híve a Szuvarnabhumi nemzetközi repülőtértől egy kilométerre északra. A rendőrök ellenőrzőpontok és útakadályok felállításával próbálják megakadályozni, hogy még több tüntető jusson el a repülőterekre.  

A kormányzat úgy tervezte, hogy a rendőrség csütörtök éjjel kiszorítja a kormányellenes tüntetőket a két bangkoki légikikötőből. Péntek reggel azonban a rendőrség közölte: azt az utasítást kapták, hogy békés úton vegyék rá a tüntetőket a repülőterek elhagyására.

A rendőrség felszólította erre a tüntetőket, s ellenkező esetre kilátásba helyezte, hogy "minden szükséges intézkedést" megtesz a rend helyreállítása érdekében. Mintegy kétezer rendőr veszi körül a Szuvarnabhumi repteret, amiből helyi megfigyelők arra következtetnek, hogy közeli lehet a karhatalom erőszakos beavatkozása.

Óvatosságra inti a Thaiföldön tartózkodó magyarokat, vagy  odaindulókat a bangkoki magyar nagykövet, aki szerint romlik a  helyzet a délkelet-ázsiai országban - mondta Szelestey Lajos külügyi  szóvivő az MTI-nek szombaton.

Hozzátette: az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már nem javasolja úti célnak Thaiföldet, Balogh András bangkoki magyar  nagykövet azonban ezt a minősítést még nem tartja indokoltnak, de  azt javasolja, hogy különösen a három déli tartományt és a  kambodzsai határszakaszt, ahol lövöldözések is voltak kerüljék el a  turisták. Thaiföld ennek ellenére biztonságos ország,  a  megmozdulások nem az idegenek ellen irányulnak, szemben az Indiában  történtekkel.

Akárhogy alakulnak a fejlemények a továbbiakban, legalább hétfő estig mindenképpen lezárva marad Bangkok fő nemzetközi repülőtere - közölték szombaton a repülőtéri hatóságok.

A thaiföldi kormány szerint a repülőterek blokádja még heteken át éreztetni fogja kedvezőtlen hatását a légi forgalomban. Egy hónapig is eltarthat, mire minden ott rekedt külföldi vendégnek lehetővé tudják tenni a hazautazást - mondta Olarn Csaipravat kormányfő-helyettes egy szombati sajtóértekezleten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva