Hírek

2008.11.29. 13:58

Sarkozy és Topolánek felosztották egymás közt az uniót

Egy cseh újság meglepő részleteket közölt a francia elnök és a cseh miniszterelnök titkos beszélgetéséről.

BAMA

Kedélyesen szidták szomszédaikat, és megállapodtak, hogy Sarkozy támogatja Topolánek regionális vezetői ambícióit, míg cserébe a csehek hagyják a franciákat irányítani az EU Földközi-tenger menti szomszédait.

A Reflex című cseh újság nagyon meglepő részleteket közölt Nicolas Sarkozy francia államfő és Mirek Topolánek cseh kormányfő október 31-i párizsi találkozójáról. A megjelent cikk alapja egy titkos diplomáciai feljegyzés, amiről már a cseh elnök is azt mondta, hogy valószínűleg hiteles. A diplomáciai forrásból a laphoz jutott feljegyzés szerint az EU jelenlegi és következő soros elnöke érdekszférák között osztozkodott.

A megegyezés lényege, hogy a januártól kezdődő cseh elnökség támogatja majd a franciák vezető szerepét a Mediterrán Unióban, cserébe pedig Sarkozy mindent megtesz, hogy a kelet-európai térség meghatározó vezetője a cseh kormányfő legyen. A Mediterrán Uniót Franciaorszáég hozta létre a Földközi-tenger mentén lévő nem EU-tag államok összekötésére, de elsősorban német támadások miatt a szervezetet hivatalosan az EU ellenőrzése alá vonták. Vagyis a szövetség aktuális elnöke vezetheti ezt a szervezetet is. A csehek vállalták, hogy ezt csak névleg teszik.

A beszélgetés elején Sarkozy azt magyarázta cseh kollégájának, hogy a Mediterrán Uniót vezető politikusokkal sok a macera. "El tudod-e képzelni, mit jelent az egyedül lenni az összes arab ellen? Állandóan telefonkapcsolatban lenni velük? Szörnyűek, esküszöm!" Topolánek megértő volt: "Értem, miért mondod. A Mediterrán Unió a te gyermeked, te nevelted fel. És francia táplálék nélkül a baba nem tudna élni. Szeretnénk békülékenyek lenni".

A cikk a hirdetés után folytatódik h i r d e t é s
Majd a cseh kormányfő jelezte, hogy őt mi érdekli inkább: "Neked a Földközi-tenger térségének országaival, nekünk Kelet-Európával vannak tapasztalataink." Sarkozy még folytatta a panaszt a saját érdekszférájára: "Hát igen, már sok mindent megtanultam. Keleten legalább kevesebben vannak, de délen? Buteflika algériai elnök, a tunéziai elnök, a marokkói király, Líbia, Izrael. Rettenetes munka!" Miután Topolánek biztosította Sarkozyt támogatásáról, a francia elnök megígérte, hogy a maga részéről támogatni fogja Topoláneket, hogy a kelet-európai országok csoportosulásának vezetője legyen. "Kössünk megállapodást: Te Kelet-Európa elnöke maradsz. Szükséged van rám. Maradok székemben, nem kívánok távozni. Komolyan gondolod, hogy Angelát (Merkel, német kancellár) előnyben részesíteném? Segíteni fogok neked az elején. A cseh elnökség (EU) végén támogatni fogom, hogy olyan befolyásotok legyen, mint Franciaországnak a Mediterrán Unióban. Harcolj értem, én pedig teérted fogok harcolni. Minél inkább segíteni fogjuk egymást, annál jobb".

A cseh külügy érdekes kettősséggel reagált. Egyrészt tagadták a dokumentum hitelességét, másrészt bocsánatot kértek a franciáktól a kiszivárogtatásért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva