Hírek

2008.11.24. 18:04

Spórolnának a csalókon

Kevesebb pénz juthat jövőre gázártámogatásra: a különbözetet a csalók kiszűrésével takarítanák meg. A rendszer változtatásairól a szerdai kormányülésen születhet döntés. A januári gázáremelés is elmaradhat.

Németh Márk

Lapértesülések szerint jövőre húszmilliárd forintot akar megtakarítani a kormány a gázártámogatásokon. Az összeget azokon spórolnák meg, akik jogosulatlanul vették eddig igénybe a kompenzációt. Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője szerint azért nem lesz jelentősebb hatása a forráscsökkentésnek, mivel csak azokat szűrnék ki a támogatási rendszerből, akik potyáznak. Szanyi úgy fogalmazott: „lakóközösségeken belül is oda-vissza írogatnak gázórákat, ráíratják a nagypapára, szóval Magyarországon vagyunk”.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Lehet, hogy nem is lesz januárban áremelés?
[/caption]

„Ennyi pénzt semmiféle ellenőrzéssel sem lehet megspórolni” – nyilatkozta ugyanakkor lapunknak a Magyar Államkincstár (MÁK) illetékese. Hozzáttette azonban, hogy csupán szerdán dönt a kormány a gázártámogatási rendszer változtatásairól, így csak akkor derül ki, hogy mennyi pénzt jut rá, illetve hogy egyáltalán kell-e valamin spórolni. Mint mondta, az idén erre a célra 81 milliárd forint volt elkülönítve, a költségvetés előző tervezete pedig 66 milliárdot szánt jövőre a kompenzációra. Forrásunk szerint kérdés azonban, hogy a Robin Hood adótól várt harmincmilliárdból végül mennyi lesz, és hova kerül az összeg. Az államkincstár sem döntött még arról, hogy szigorítanak-e jövőre az ellenőrzéseiken.

Ami biztos: a mintegy 1,85 millió támogatott háztartásból mintegy 90 ezerhez „kopogtatnak be" a MÁK emberei, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy tényleg rászorulnak-e a támogatásra. Körülbelül negyvenezer háztartáshoz már el is jutottak az ellenőrök, de arról még nincsenek összesített adatok, hogy az esetek hány százalékában bukkantak csalásra. Tavaly azonban rendkívül magas, csaknem egyharmados volt a jogosulatlan igénylők aránya. Azoknak, akiket rajtakaptak, nem csupán az igénybe vett támogatás összegét kellett visszafizetniük, hanem késedelmi kamattal is sújtották őket. Ez utóbbinak a mértéke az idén a kétszeresére nőtt, és már a jegybanki alapkamat duplája.

Mint azt az államkincstár illetékese lapunknak elmondta, a leggyakrabban a jövedelmi adataikon szoktak „kozmetikázni” a csalók, például bizonyos tételeket eltitkolnak, hogy még beleessenek a támogatottak körébe. De gyakran fordul elő, hogy több lakásra, például a nyaralóra is igényelnek egyszerre támogatást, annak ellenére, hogy egy háztartás csak az után ingatlan után jogosult az állami segítségre, amelyben életvitelszerűen lakik.

Nem csak a trükközők, hanem az összes gázfogyasztó számára örömhír viszont, hogy elképzelhető, hogy elmarad a januárra tervezett gázáremelés. Sajtóértesülések szerint ugyanis a kormánynak „erős kétségei vannak”, hogy szükség van-e a január elsejei gázáremelésre, ezért a szaktárca várhatóan elutasítja majd a Magyar Energia Hivatal (MEH) erre vonatkozó, 5-10 százalékos javaslatát. Azt nem lehet tudni, hogy az elmaradó januári gázáremelés „visszaüthet-e” majd az év további részében.

Az árrekordok még hátra vannak

Kár lenne túl korán örülniük a világpiacon mostanában zuhanó energiaárak miatt a fogyasztóknak, 2012-ig ugyanis újabb árrekordok jöhetnek. A borús jóslatot nem árt komolyan venni, hiszen nem mástól, mint a Gazprom gázipari óriás vezetőjétől, Alekszej Millertől származik. Véleménye szerint ugyanis a válság elmúltával újra fellendülő ipar miatt megugrik a kereslet az energiahordozók iránt, ami szükségszerűen áremelkedéshez fog vezetni.

<!-- Spórolnának a csalókon Kevesebb pénz juthat jövőre gázártámogatásra: a különbözetet a csalók kiszűrésével takarítanák meg. A rendszer változtatásairól a szerdai kormányülésen születhet döntés. A januári gázáremelés is elmaradhat. Németh Márk Az árrekordok még hátra vannak Kár lenne túl korán örülniük a világpiacon mostanában zuhanó energiaárak miatt a fogyasztóknak, 2012-ig ugyanis újabb árrekordok jöhetnek. A borús jóslatot nem árt komolyan venni, hiszen nem mástól, mint a Gazprom gázipari óriás vezetőjétől, Alekszej Millertől származik. Véleménye szerint ugyanis a válság elmúltával újra fellendülő ipar miatt megugrik a kereslet az energiahordozók iránt, ami szükségszerűen áremelkedéshez fog vezetni. Lehet, hogy nem is lesz januárban áremelés? Lehet, hogy nem is lesz januárban áremelés? [caption id="" align="aligncenter" width="460"] Lehet, hogy nem is lesz januárban áremelés?
[/caption] -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva