Hírek

2008.11.05. 18:00

Süsü színpadra lép

Harmincegy évvel ezelőtt láthatta először a közönség, és most újjáéled Süsü, a kedves és híres egyfejű sárkány.

Fábos Erika

November végén a József Attila Színházban születik újjá Süsü a sárkány. Az egyfejű sárkány történetének zenés, színpadi változatban mutatják be.
Süsü, a jó és érzékeny sárkány, akivel könnyű azonosulni, ráadásul nemcsak a mostani gyerekeknek. Az elmúlt harminc évben ugyanis több korosztály is felnőtt a meséken.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Csukás István: – Nagyon élveztem, hogy újra dolgozhattam ezen a mesén, ahogy Bergendy István is, aki most is a dalok zenéjét írta.
FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]

– A Süsü a Magyar Televízió megrendelésére készült – mondja Csukás István. – Egy nagyon kedves rendező barátom, Szabó Attila keresett meg, hogy kapott egy 50 perces műsoridőt és mit szólnék, ha egy mesét készítenénk, mondjuk egy sárkányról. Nekem nem tetszett az ötlet, aztán eszembe jutott, hogy milyen lenne, ha ez a sárkány egy ellensárkány lenne, szelíd jószág és nem ő testesítené meg a gonoszt. Így alakult, hogy a kicsit bumfordi, kedves alak lett Süsü, akit aztán nagyon meg is szerettem.

Csukás István

Született: 1936. április 2-án

Pályája: az MTV munkatársa (1968-71), a Móra Kiadó főszerkesztője (1978-85), 1985 után szabadúszó.

Olyan legendás mesefigurák kitalálója, mint például Mirr-Murr, Gombóc Artúr, Pom-Pom, Süsü, vagy A nagy ho-ho-ho-horgász.

Elismerései: A regénye alapján készült Keménykalap és krumpliorr című film elnyerte az év legjobb gyermekfilmje hollywoodi nagydíját (1977), József Attila-díj (1977, 1987), Kossuth-díj (1999).

– Szerencsére nem csak én, hanem a gyerekek is. Eredetileg úgy volt, hogy ez a bábfilm egyrészes lesz, aztán annyira szerették, hogy végül készült még belőle kilenc rész. A színpadi változat az első bábfilm történetét dolgozza fel, persze több jelenettel és új dalokkal. Nagyon élveztem, hogy újra dolgozhattam ezen a mesén, ahogy Bergendy István is, aki most is a dalok zenéjét írta.

– Harminc évvel ezelőtt nem volt ilyen lehetőség, más volt a hangsúly – emlékezik Bergendy István. – A mostani előadásban Galambos Erzsi a Bús királylány dajkája. Ha pedig ő benne van egy darabban, nincs mese, az általa formált figurának énekelnie és táncolnia kell. Az öreg király szerepét Józsa Imre kapta, aki szintén remek táncos és jó hangja is van. A bábjátékban csupán háttérként szerepeltek a katonák meg a vár népsége. Most ezek a szereplők is énekelni fognak.

– Voltam már néhány próbán, és azt kell mondjam, hogy a színházi Süsü legalább olyan szép lesz, mint a bábjáték volt – mondta Csukás István. – Örülnék, ha a színházban is akkora sikere lenne, mint a tévében volt.

Pályája: az MTV munkatársa (1968-71), a Móra Kiadó főszerkesztője (1978-85), 1985 után szabadúszó.

Olyan legendás mesefigurák kitalálója, mint például Mirr-Murr, Gombóc Artúr, Pom-Pom, Süsü, vagy A nagy ho-ho-ho-horgász.

Elismerései: A regénye alapján készült Keménykalap és krumpliorr című film elnyerte az év legjobb gyermekfilmje hollywoodi nagydíját (1977), József Attila-díj (1977, 1987), Kossuth-díj (1999). Harmincegy évvel ezelőtt láthatta először a közönség és most újjáéled, Süsü, a kedves és híres egyfejű sárkány. Harmincegy évvel ezelőtt láthatta először a közönség és most újjáéled, Süsü, a kedves és híres egyfejű sárkány. süsü -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva