Hírek

2008.11.23. 18:27

Szlovákia: autonómiáról egy szót se!

A hétvégén sem oldódott meg a szlovák–magyar konfliktus, sőt, egyelőre az enyhülés is távolinak tűnik.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignright" width="230"] A viszony egyáltalán nem szívélyes, s diplomatikusnak is csak jóindulattal nevezhető.
[/caption]Szlovákia számára elfogadhatatlanok a nemzeti kisebbségek kollektív jogai s autonómiájuk bármilyen formája – jelentette ki a szlovák külügyminiszter a Dnevnik című újvidéki lapnak adott interjújában. A lap megemlítette: vajdasági magyarok egyes politikai vezetői azt kívánják, hogy Magyarország újból vizsgálja meg a kettős állampolgárság kérdését, s tegye egyik legfőbb külpolitikai törekvésévé a határain túl, kisebbségben élő magyarok személyes autonómiájának kivívását. „Szlovákiában erről szó sem lehet” – jelentette ki erre reagálva Ján Kubis. Mint mondta, a Szlovákiában élő magyarok helyzetéért a szlovák kormány a felelős, országa számára pedig elfogadhatatlan a nemzeti kisebbségek bármilyen kollektív joga vagy autonómiája, beleértve a személyhez kötöttet is. Másrészt viszont minden szlovákiai lakosnak, így a nemzeti kisebbséghez tartozóknak is biztosítják mindazokat a jogokat, amelyek az európai szabványok szerint megilletik őket.

Magyarország saját totális gazdasági kudarca miatt exportálja a problémáit Szlovákiába – ezt már Ján Slota jelentette ki a hétvégén hozzátéve: ha a magyarok nem kaptak volna 25 milliárd dolláros injekciót, akkor „ennek az államnak a gazdasága leállt volna”. A koalícióban lévő Szlovák Nemzeti Párt vezetője az „abnormális szemtelenség és arrogancia megnyilvánulásának” nevezte, hogy magyar újfasiszták november 8-án a kelet-szlovákiai Királyhelmecen próbáltak megemlékezni az első bécsi döntés 70. évfordulójáról.

Fico csak az ellenzékre számíthat

Kizárólag szlovák nyelven használják a földrajzi neveket a szlovákiai magyar iskolák tankönyvei! – ezt szorgalmazza a legkisebb szlovák kormánypárt. A Vladimír Meciar vezette Néppárt–Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom országos tanácsa azt követően foglalt így állást, hogy Robert Fico miniszterelnök ígéretet tett a kétnyelvű földrajzinév-használatra a kisebbségi iskolák tankönyveiben. Meciarék nyilatkozata azt jelzi, hogy a 150 fős pozsonyi parlamentben 55 vokssal rendelkező Fico a kétnyelvű megoldás törvényi rögzítéséhez csak az ellenzékre számíthat, hiszen a másik kormányerő, Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja is a csak szlovák nevek használatát támogatja.

A két ország közti feszültséget a hétvégén még jobban kiélezte, hogy kiderült: halálosan megfenyegették a Magyar Koalíció Pártja (MKP) két vezetőjét. Két darab éles lőszert tartalmazó borítékot kapott Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke és Csáky Pál, a párt elnöke. A küldeményhez csatolt fenyegetés szerint, ha a két politikus november 30-ig nem tűnik el a szlovák politikai közéletből, kivégzik őket. A párt székházának védelmét a rendőrség megerősítette.

Eközben a magyar–szlovák-viszony enyhítésére irányuló lépések közül még mindig bizonytalan a két ország államfőjének találkozója. Sólyom László november 29-re javasolt informális találkozót szlovák kollégájának, ám Gasparovic jelezte: ez az időpont számára nem egészen megfelelő, de megpróbál eleget tenni az invitálásnak. Marek Trubac elnöki szóvivő közölte: Gasparovic számára jobb lenne, ha a Sólyom által javasolt államfői megbeszélésre néhány nappal később, december 5-én kerülne sor. Ezen a napon a Békés megyei Tótkomlóson, a magyarországi szlovákok egyik központjában tartanak egy nagyobb rendezvényt, amire mindkét köztársasági elnöknek meghívása van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva