Hírek

2008.11.07. 16:55

Több belföldi fordult meg a szálláshelyeken

Csaknem 170 milliárdos bevételt tehettek zsebre az idén a magyarországi vendéglátó egységek

H. M.

Az év első kilenc hónapjában a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek összesen 189 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, ez 1,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt – derül ki a KSH legfrissebb adatsorából. Az év első nyolc hónapját vizsgálva  épp fordított a helyzet: a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák után 165 milliárd forintot tehettek zsebre a szálláshelyek, ez egy százalékkal szárnyalja túl a tavalyi árbevételt.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Csaknem 170 milliárdos bevételt tehettek zsebre az idén a magyarországi vendéglátó egységek
[/caption]

A felmérés arra is rámutat, hogy idén januártól augusztusig a magyar vendégek vitték a prímet: a szálláshelyeken 2,902 millió belföldi, míg csupán 2,436 millió külföldi vendéget regisztráltak. Nem meglepő így az sem, hogy míg a magyar vendégek összesen 7,321 milliószor, addig a külföldi turisták csak 7,114 milliószor hajtották párnára fejüket a hazai szálláshelyeken. További érdekes jelenség, hogy a magyar turisták körében népszerű panziók a vizsgált időszakban kevésbé voltak vonzóak, két százalékkal csökkent ugyanis a vendégéjszakák száma az elmúlt év azonos időszakához képest.

Nem úgy a szállodákban, ahol az éjszakák száma a négy-, illetve az ötcsillagos egységekben tíz, illetve 16 százalékkal nőtt. Egy szállodai szobáért átlagosan 14 751 forintot kellett fizetni az év első nyolc hónapjában, amiből 7 305 forint bevétele származott a vendéglátó egységnek.

A KSH adatai szerint Magyarországon összesen 2 870 szálláshely kínálatából válogathattak a turisták, ezen belül 869 szálloda 51 ezer, és 1 105 panzió 15 ezer szobájában, valamint 896 egyéb szálláshelyen hajthatták álomra fejüket.

A szállodák átlagosan ötven, ezen belül a gyógyszállodák 63 százalékos kihasználtsággal működtek. Különösen kiemelkedő a hévízi turizmus – legalábbis a Zala megyei fürdőváros elemzése szerint. Míg a „reumások Mekkája” korábban főként a külföldi turisták körében volt népszerű, addig ma már a magyar vendégek száma meghaladja a határainkon túliakét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva