Hírek

2008.11.09. 05:10

Több mint kétmilliárd méh tűnt el a szigetországban

Egyelőre ismeretlen okból egy év alatt kipusztult Nagy-Britannia méhállományának csaknem egyharmada. Az amerikai méhkolóniák 36 százalékának veszett nyoma idén.

BAMA

A méheket az úgynevezett kaptárelhagyás (CCD) sújtja, ami azt jelenti, hogy a méhpopuláció hirtelen csökken, de érthetetlen módon nem találni elpusztult méheket a kaptár közelében. A brit szakértők még abban sem biztosak, hogy ez pusztítja-e a szigetországi háziméhrajokat. Csak annyi tudható, hogy az utóbbi egy évben odaveszett majdnem kétmilliárd méh, részben a varroa atka és a rendkívül csapadékos nyár miatt.

Jóllehet a CCD jelenlétét Magyarországon még nem mutatták ki, a méhek pusztulását a hazai méhészek is érzékelik. Tavaly Zalában hullottak el ezerszámra a méhek. A kór az állatok tájékozódó képességért felelős szerveit támadta meg: a méhek nem találtak vissza a kaptárba és éhen vesztek a mezőn.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva