Hírek

2008.11.06. 20:41

Többszörösen megszegte a szabályokat a Fehérgyarmatnál lezuhant gép pilótája

Többszörös szabályszegést követett el a június 20-án Fehérgyarmatnál lezuhant L-39-es Albatros repülőgép pilótája - tájékoztatta az október 20-án hozott ügyészségi határozatról csütörtökön Ludmán Zsolt alezredes, a Debreceni Katonai Ügyészség vezető helyettes ügyésze az MTI-t.

BAMA

A balesetben a gépen tartózkodó két pilóta, a repülőt vezető főhadnagy és a kabinfigyelőként ott levő alezredes életét vesztette. A repülési szakértők bevonásával lefolytatott vizsgálat  megállapításai szerint a főhadnagynak a repülési tervtáblában június  20-ra útvonal-repülési feladatot határoztak meg az Albatrossal - mondta az ügyész. Ludmán Zsolt hozzátette: a konkrét repülési tervet már a  pilótának kellett kidolgoznia, s ekkor követte el az első  szabályszegést, ugyanis légifelderítést is betervezett Mátészalka és Fehérgyarmat térségébe, amire sem vezényelve, sem kiképezve nem  volt.

Ilyen feladatot egyébként csak két repülővel, párban lehet  végrehajtani - mutatott rá a katonai ügyész. Elmondta azt is: nem véletlen a térségmegjelölés: előtte való  napon ugyanis felhívta ismerősét, hogy ott fog repülni és nézze meg,  a repülés napján pedig több hozzátartozóját és ismerősét is felhívta  hasonló céllal, mondván, hogy délelőtt 11 órakor Fehérgyarmat felett  fog repülni. Már a gépről, Tokaj térségéből sms-t is küldött, hogy hamarosan érkezik. A vizsgálat szerint - tette hozzá Ludmán Zsolt - további szabálytalanságot követett el a pilóta, amikor nem elégedett meg a  már szabálytalan, 200 méter magasságban végrehajtott felderítő  repüléssel, hanem 30-50 méterre leereszkedve 4 perc 40 másodpercen  keresztül műrepülő elemeket mutatott be, amivel számos, a légtérhasználattal kapcsolatos rendeletet is megsértett.

A műrepülő-bemutató után úgynevezett bal harcfordulót hajtott végre, amelynek során repüléstechnikai hibát vétett: alacsony magasságból, kis sebességgel kezdte meg a manővert, ami végül a  tragikus kimenetelű, két halálos áldozatot követelő balesethez  vezetett. A vizsgálat szerint a repülőt vezető főhadnagy volt a felelős a  balesetért, a kabinfigyelőként, gyakorlatilag utasként ott levő  alezredest nem terheli felelősség az ügyben. Miután a balesetet okozó pilóta életét vesztette, a katonai ügyészség lezárta a nyomozást - közölte az MTI-vel Ludmán Zsolt, a Debreceni Katonai Ügyészség vezető helyettes ügyésze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva