Hírek

2008.11.06. 15:21

Tomcat azt mondta: ártalmatlan füstbombákat gyártott

Megkezdődött a Tomcat néven publikáló blogger, Polgár Tamás ellen közveszélyokozás előkészülete, valamint robbanóanyaggal és robbantószerrel való visszaélés miatt indított per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon csütörtökön. A vádirat szerint Tomcat társaival egy tavaly májusi, a II. világháború befejezésének évfordulójára meghirdetett budapesti rendezvényt akart megzavarni robbantással.

mti

Az ügyész a vádiratot ismertetve elmondta: Polgár Tamás elhatározta, hogy a 2007. május 9-ére, a pesti alsó rakpartra meghirdetett rendezvényt körülbelül 30-40, robbanóanyagot tartalmazó mécses felrobbantásával megzavarja. Ezt nyolc-tíz személy bevonásával tervezte.

A vádlott május 8-án 25 kilogramm káliumnitrátot, 20 kilogramm kristálycukrot, 4 kilogramm ventilált kénport, 3 kilogramm vasoxidport, 5 gramm alumíniumport és 2 méter gyújtózsinórt szállított egy csepeli lakásba. A lakás konyhájában előállított elegyek alkalmasak voltak arra, hogy felrobbantásuk esetén közveszélyt váltsanak ki, a környezetükben lévő tárgyakat felgyújtsák, égési sérüléseket, szélsőséges esetben pedig akár halált is okozzanak. A vádlott tervét nem tudta végrehajtani, mert még aznap este állampolgári bejelentés alapján elfogták a csepeli lakás közelében a rendőrök. Az elegyeket és az alapanyagokat lefoglalták.

Polgár Tamás a tárgyaláson nem ismerte el bűnösségét, vallomásában azt mondta: az előállított eleggyel nem lehetett volna robbanást előidézni. Álláspontja szerint ő füstbombát készített, aminek hatása olyan, mint egy tortatűzijátéké. Nem készült robbantásra, nem tervezte, hogy behatol a rendezvényre, nem volt szándékában bárkit bántani, riadalmat okozni. A mécsesbe tett elegy kis lánggal, lassan ég, és minthogy füstbombának készítette, füstöl. Polgár Tamás négy füstbomba készítését ismerte el. Kitért arra is, hogy ugyan felmerült bennük annak gondolata, hogy figyelemfelkeltő akciót hajtanak végre a rendezvényen, konkrét tervekig nem jutottak.

A vádlott egyik fiatalkorú ismerőse, akit tanúként hallgatott meg a bíróság, elmondta: gondolkodtak a rendezvény megzavarásán, és ötletként felmerült a tojásdobálás vagy a füstbombák használata is. Tomcat egyik közeli barátja tanúkénti meghallgatásán elmondta: a vádlott figyelemfelkeltő akciókat szervezett többször, de fel sem merült soha, hogy olyat tegyen, amivel emberek épségét veszélyeztetné.

A tárgyalás 2009. február 6-án tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva