Hírek

2008.11.18. 19:07

Úgy rossz, ahogy van, de megszavazzák?

A plafontörvény elfogadása után most egykulcsos személyi jövedelemadót javasolt az SZDSZ.

Vég Márton

Részletesen vitatkoztak kedden a honatyák a harmadik magyar költségvetés ügyében, és minden a papírforma szerint alakult: a kormánypárti képviselők szerint a büdzsé megalapozott és korrekt, ezért meg kell szavazni, az ellenzékiek pedig igyekeztek tételenként megtámadni, és darabokra szedték a tervezetet.

Kolber István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára például arról szólt, hogy a költségvetés nem csupán a napi gondokra ad választ, hanem hosszabb távú lehetőségeket is teremt. Horn Gábor (SZDSZ) szerint a költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok nem adnak megfelelő válaszokat az ország jelenlegi problémáira. „A jelenleg túl drágán működő állam sokat költ magára és azokra, akikre nem kéne. Első lépésként ezért egy 130 milliárd forintos megtakarítást javasolunk” – fogalmazott. A liberálisok jövő héten döntenek arról, hogy támogatják-e a 2009-es költségvetést.

Kontur Pál (Fidesz) szerint viszont az MSZP-SZDSZ hatéves kormánykoalíciója államcsőd közeli helyzetbe juttatta az országot. „Kizárólag munkahelyteremtéssel lehet kikerülni a válságból” – jegyezte meg. Az MDF szerint a büdzsé úgy, ahogy van, rossz, de az előzőek is rosszak voltak, a költségvetési törvényt azonban el kell fogadni, mert az ország nem maradhat anélkül. Herényi Károly frakcióvezető ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az MDF nem fogja megszavazni a törvényjavaslatot.

„Lényegében egykulcsos személyi jövedelemadót javasol az SZDSZ, ami azt jelenti, hogy csak kiemelkedő jövedelemhez tartozzon magas adókulcs, az átlagbér az alsó kulccsal adózzon” – magyarázta Fodor Gábor a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) rendezvényén. Az SZDSZ elnöke emellett a munkát terhelő adók és járulékok csökkentése mellett érvelt, valamint 2012-ben bevezetné az eurót. „Sok vállalkozás, amelyet az elmúlt 10-15 évben a jelenlegi bankja finanszírozott, most hiába kéri hitelének megújítást” – mondta Futó Péter. Az MGYOSZ elnöke szerint a jegybanknak a lehető leggyorsabban meg kell kezdenie a kamatcsökkentést. 

Miért nem szavaztak a plafontörvényre?

„Azért nem szavaztuk meg a plafontörvényt hétfőn a parlamentben, mert nem került bele a miniszterek felelősségére és szankcionálhatóságára vonatkozó javaslatuk, viszont benne maradt a Fidesz által rossznak tartott reáladósság-szabály, a fideszes kezdeményezésű Költségvetési Tanács pedig felhígult egy titkársággal” – mondta tegnap Varga Mihály, a Fidesz alelnöke. Az Országgyűlés hétfőn 214 igen szavazattal, 160 ellenében, 2 tartózkodás mellett fogadta el a takarékos állami gazdálkodásról szóló úgynevezett plafontörvényt, amelyet az SZDSZ kezdeményezett.

Vég Márton Miért nem szavaztak a plafontörvényre? „Azért nem szavaztuk meg a plafontörvényt hétfőn a parlamentben, mert nem került bele a miniszterek felelősségére és szankcionálhatóságára vonatkozó javaslatuk, viszont benne maradt a Fidesz által rossznak tartott reáladósság-szabály, a fideszes kezdeményezésű Költségvetési Tanács pedig felhígult egy titkársággal” – mondta tegnap Varga Mihály, a Fidesz alelnöke. Az Országgyűlés hétfőn 214 igen szavazattal, 160 ellenében, 2 tartózkodás mellett fogadta el a takarékos állami gazdálkodásról szóló úgynevezett plafontörvényt, amelyet az SZDSZ kezdeményezett. Parlament -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva